Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

4 000 skolbarn får julevangeliet i populär musikal

Fyra tusen skolbarn i Göteborg får ta del av julevangeliet när Smyrnakyrkans musikal Drömmen om jul sätts upp för tionde gången. 120 barn medverkar i föreställningen, varav många inte är kyrkvana.

Nyheter · Publicerad 11:00, 21 nov 2019

Den här veckan bjuder Smyrna­kyrkan in låg- och mellanstadieklasser till fem skolföreställningar av Drömmen om jul, som setts av tusentals elever sedan starten 2006. Musikalen har även satts upp på andra platser i Sverige och utomlands.

Smyrnayrkan kan ta emot tusen åskådare per föreställning, vilka alla är fullbokade. Många skolklasser återkommer år efter år.

– Det känns väldigt kul att vi får en sådan positiv respons från skolorna. Musikaler är ett ganska enkelt sätt att bjuda in dem till kyrkan. Enligt skollagen har man rätt till en religionslektion om de stora högtiderna, förklarar barn- och familjepastor Rosalie Zakrison, initiativtagare och samordnare för evenemanget.

Barn från församlingen tar med sig kompisar och repeterar varje lördag under tio veckor. Rosalie Zakrison uppskattar att ungefär en fjärdedel av de medverkande inte brukar gå i kyrkan.

– Det här är ett fantastiskt sätt att jobba med barn och ett stort relationsbygge. I år har vi ett trettiotal nya barn. Vi har också barn som varit på musikalen med sin skolklass och som medverkar själva nästkommande år.

Förutom alla engagerade föräldrar är cirka 170 personer involverade i produktionen, som ledare, musiker, ljud- och ljustekniker.

Uppsättningen förändras lite varje år men grundmanuset är detsamma. Det handlar om en mamma och hennes barn som börjar fundera över varför vi firar jul. Mamman plockar fram en bibel ur bokhyllan och läser julevangeliet.

På natten har barnen en dröm där de får möta soldaterna i Rom på Jesu tid, herdarna i Betlehem, änglarna, de vise männen och Herodes.

– I år har vi förstärkt med fyra änglar som följer med Gabriel. Föreställningen avslutas med att alla medverkande kommer in och sjunger ”Han är ljus”, säger Rosalie Zakrison.

Sånginslagen varierar mellan rock, pop och ballad, som i sången ”Bönen”, ett barns bön till Gud.

– Den är fantastiskt fin. Jag vet barn som spelat in sången, lyssnat under täcket i smyg och varit med i bönen.

Några skolor har frågat efter noterna för att kunna använda sångerna i sina julspel och hela musikalen finns numera på Spotify.

På lördag finns det möjlighet för vem som helst att se den sista föreställningen, som är offentlig.

Jag vet barn som spelat in sången, lyssnat under täcket i smyg och varit med i bönen.

Dominansen från vänster hämmar det öppna samtalet

Ledare Alla invånare i en kultur påverkas av dess centrala värderingar. Eftersom vi dagligen andas samma... onsdag 5/8 00:00

Rusning efter sommarresor – nästa år

Resa. Charterbolagen sätter återigen kurs mot varmare breddgrader. Bokningstrycket för resor i sommar är... onsdag 5/8 12:00

Sven var svårt coronasjuk – ”Gud botade mig mirakulöst”

Covid-19. I mars insjuknade Sven Almkvist i covid-19 med kraftig värk och hög feber. Bönegruppen kom överens...