Du älskar sanning i hjärtat, lär mig då vishet i mitt innersta.
Psaltaren 51:8

Världen idag

4 000 har JO-anmält planer på vaccinbevis

På mindre än en vecka har 4 000 personer JO-anmält Folkhälsomyndigheten och regeringen för deras planer på att införa vaccinationsbevis. Som skäl anger många att ett sådant skulle strida mot mänskliga rättigheter. Samtidigt har över 25 000 namnunderskrifter samlats in mot förslaget.

Nyheter · Publicerad 10:00, 24 nov 2021

Regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) meddelade i förra veckan att de vill införa möjligheten att använda vaccinationsbevis på evenemang med fler än 100 deltagare inomhus, från och med den 1 december.

På måndagen hade 4 000 personer JO-anmält FHM och regeringen. En del av anmälarna hänvisar till att ett vaccinbevis skulle strida mot grundlagen och mot mänskliga rättigheter, skriver Göteborgs-Posten.

Samtidigt pågår kampanjen ”Stoppa vaccinpass i Sverige” på kampanjplattformen Mitt skifte, som drivs av folkrörelsen Skiftet. Uppropet vänder sig emot ”en ökad byråkratisk kontroll över människans kropp och människans frihet att röra sig”. Det riktar sig till Lena Hallengren och Amanda Lind och har hittills skrivits under av 25 000 personer.

Som skäl för protesten anger initiativtagarna bland annat risken för att vaccineringen mot covid-19 kan bli årligt återkommande. ”Detta skulle bli ett nytt permanent kontrollinslag i vårt samhälle, vilket vi vet om att framtida regeringar kan komma att missbruka”, skriver de.

Bakom kampanjen står organisationen Framtiden är nu, som även uppmuntrar människor att JO-anmäla vaccinpass-förslaget.

En del av dem som gjort JO-anmälningar har använt sig av formuleringar, hämtade ur en debattartikel i Dagens juridik den 15 oktober. Artikeln är författad av sju jurister, däribland Rebecca Ahlstrand och Ruth Nordström från Skandinaviska människorättsjuristerna.

Juristernas uppfattning är att ”förslaget inte är proportionerligt oavsett smittspridningsläge och därmed bedöms strida mot grundlagen, Europakonventionen och EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna och att regeringen därför bör dra tillbaka förslaget”.

Detta skulle bli ett nytt permanent kontrollinslag i vårt samhälle, vilket vi vet om att framtida regeringar kan komma att missbruka.

Trovärdiga löften avgörande för långsiktigt förtroende i politiken

Ledare SCB:s stora partisympatiundersökning kom i veckan och visar på tapp för Sverigedemokraterna och... lördag 3/12 00:10

Svaren på de verkligt stora frågorna finns inte i naturvetenskapen

Ledare Sommaren 2021 dog Steven Weinberg, en av vår tids ledande naturvetare. Han var professor i fysik... fredag 2/12 00:10