De senaste åren har livet förändrats för familjen Malkey. Som Pingst första riksevangelist är resdagarna många för Tigleth Malkey och förfrågningarna ännu fler. Charlotta Malkey, som är lärare i matematik och NO, delade tidigare sin arbetstid mellan skola och församlingsarbete.
– När vi byggde kyrka lokalt här i Södertälje jobbade vi mycket ihop. Nu ser det annorlunda ut och min tjänst är mer på hemmafronten, förklarar Charlotta.
– Hon är hjälten i vår familj, säger Tigleth och berättar att 2019 var ett extremt år med 179 predikningar på 365 dagar.
Trots att en tjänst som resande evangelist skulle innebära nya utmaningar för familjen fanns det ingen tvekan hos paret om att det var rätt steg att ta.
– Vi hade tidigare drömt om att få hjälpa till med att bygga församlingar nationellt. När frågan om riksevangelist kom kände vi en glädje, berättar Charlotta.
Under samtalets gång växer bilden fram av ett team som kompletterar varandra väl. Ett exempel på det är att när Tigleth predikar är Charlotta alltid en ivrig antecknare.
– Men hon antecknar inte mina predikningar, hon utvärderar, skrattar Tigleth.
– Ja, jag lyssnar som om en helt ovan skulle sitta där i bänkraden. Sedan pratar vi om att han kanske ska ändra ordval eller förklara på ett annat sätt, säger Charlotta med glimten i ögat.
– Om man är vis kan man vinna hjärtan, instämmer Tigleth.
Tigleths förmåga att tillgängliggöra Guds ord för ovana kyrkobesökare har öppnat upp dörrar. Så sent som i januari i år fick han möjlighet att predika i Sveriges Radio. Gudstjänsten har hittills haft 220 000 lyssnare. Responsen har inte låtit vänta på sig. Tigleth berättar om mejl som Sveriges Radio fått och sedan vidarebefordrat till honom där människor skriver om barnbarn som kommit tillbaka till Gud och personer som söker en kyrka att döpa sig i.
– Jag slås verkligen av intresset för Gud i Sverige. Det finns en öppenhet och jag tror att sekulariseringen har fått ett slags bakslag. När människor får för fria tyglar vill de ha något att luta sig mot, säger Tigleth.
Som riksevangelist har Tigleths mål varit att inte ”blow in, blow up and blow out” som han själv uttrycker det. Han vill i stället bygga långsiktigt och besöker gärna samma sammanhang flera gånger. På sina resor i Sverige har han besökt många olika församlingar och samfund – intresset för Gud gäller överallt, märker han.
– Jag har tidigare funderat över om intresset har att göra med hur coolt vi gör det. Men jag har sett att det inte är så, säger han.
Tigleth menar att olika typer av kyrkor, traditionella och nyare, har samma väg att gå. Bön, tillgänglighet, kärlek till människor, kreativitet och att se vad staden behöver är nycklar som gäller alla.
– Mångfalden av kyrkor behövs i Sverige – att man gör sin grej och inte kopierar någon annan, slår han fast.
Tigleth och Charlotta sitter nära varandra i soffan i det ljusa rummet som ramas in av den storslagna utsikten över Mälaren. I fönstren står ett tiotal tomatplantor och växer till sig i väntan på att planteras ut. På väggarna hänger konst målad av Charlottas pappa. Tavlorna utgör en varm kontrast till de annars raka linjerna och stora vita ytorna. En lyckad kombination.
– Pappa älskar när det är rent och städat, säger Oliviah, 14 år.
– Han skulle inte klara sig utan sin dammsugare. Eller sitt kaffe, konstaterar Lyona, 12 år.
– Men mamma skulle klara sig utan nästan allt, fyller Oliviah i.
– Ja, hon skulle överleva ett år i skogen utan någonting, slår Lyona fast.
Lillebror Eliamo, 10 år, håller med och ingen av föräldrarna protesterar. Charlotta älskar odling och trädgårdsarbete. En dag på tomten tillsammans, kanske ett dopp i sjön efter lunch och grillkväll med goda vänner på kvällen, det är den ultimata sommardagen hemma – om familjen Malkey får välja.
Men döttrarna tycker det är tråkigt med inställda konferenser.
– Jag räknade ner dagarna till Nyhem, säger Lyona.
Eliamo funderar över när det ska gå att genomföra hans tioårskalas som blivit uppskjutet på grund av corona. Utöver det ser familjen fram emot en riktig hemma-sommar. Och det saknas inte saker att göra på hemmaplan. För närvarande har de fullt upp med husbygge bara några hundra meter bort. I det nuvarande huset ska Tigleths föräldrar flytta in.
Tigleth och Charlotta Malkey träffades under en skolresa till Gotland när de var 15 år. Samma sommar blev de ett par. Tigleth blev ganska snabbt berörd av Charlottas tro.
– Jag är uppvuxen i syrisk-ortodoxa kyrkan och när jag var med Charlotta märkte jag att hennes kristendom var väldigt annorlunda mot min, säger Tigleth.
Charlotta minns hur hon efter en tid upptäckte att det hon till en början trott var en gemensam grund att stå på – den kristna tron – inte var så gemensam trots allt.
– För mig var det viktigt att vi hade samma värderingar och inriktning framåt. Vi började prata om det, och sommaren när vi var sexton år stod vi i ett slags vägskäl med vår relation, berättar Charlotta.
De skulle semestra på olika håll med sina familjer och då bestämde sig Tigleth för att läsa hela Bibeln på en sommar.
– Det förändrade mig, säger Tigleth.
När de möttes igen följde Tigleth med Charlotta till en tältkampanj med Birger Skoglund. Första kvällen tyckte han att allt var väldigt konstigt: sångerna, lyfta händer och tungotal. Men andra kvällen gick han fram, tog emot Jesus och blev frälst.
– Det blev en extrem skillnad för mig, säger han.
De var 18, nästan 19 år, när de gifte sig år 2000. Det innebär 20-årsjubileum i oktober.
– Tänk! Vi var ju nästan barn när vi gifte oss, skrattar Charlotta, och medger att det skulle kännas på tok för tidigt om det gällde någon av deras egna döttrar.
– Ja, jag visste ju inte ens hur man betalade räkningar och hade knappt rakat mig! säger Tigleth.
När de var 23 år startade de en församling i Södertälje som med åren kom att växa sig stark och betjänade många människor. Församlingen blev sedan en del av Hillsong Sverige där paret Malkey arbetade i tre år innan tjänsten som riksevangelist dök upp.
Charlotta med sin grundmurade barndomstro och Tigleth med sin radikala omvändelse vittnar om en gudsrelation som bestått. Trots deras inbördes olikheter, utmaningarna som följde med att gifta sig så unga, småbarnsliv och de intensiva åren av församlingsbyggande, har deras tro – och relationen med varandra – hela tiden fortsatt att växa och utvecklas.
– Den första tiden som nyfrälst var avgörande för mig. Det var turbulent eftersom jag skulle lämna ortodoxa kyrkan och det blev många kulturella krockar. Under de åren läste jag Bibeln väldigt mycket, säger Tigleth.
– Jag tror på att stå fast i sina värderingar. Tro handlar ganska lite om känslor, känslorna är mer en bonus, menar Charlotta.
Tigleth pekar på sin fru.
– Det där ska jag sno till en predikan.
De berättar att de första åren av att bygga församling var tuffa och de kunde inte se att arbetet de la ner genererade något.
– Jag ville ge upp varje måndag. Om det inte hade varit för Charlotta hade jag förmodligen gjort det, säger Tigleth.
Församlingen började växa när de landade i att Gud inte sökte resultatet, utan deras lydnad till uppdraget. Om det så skulle bli en frälst, skulle arbetet vara värt det. Det resulterade i att människor började komma till tro och kyrkan växte stadigt under många år. Det blev en lärorik tid då också makarna Malkey arbetade mycket tillsammans.
– Charlotta har varit den fasta klippan för mig. Jag är ganska explosiv och impulsiv och springer gärna på alla bollar som kommer. Men bilen behöver en broms, inte bara en gas, förklarar Tigleth.
Charlotta menar att samma princip gäller för äktenskapet som för tron på Gud. Man kan inte bygga det på känslor.
– Det är viktigt att kunna acceptera varandras olikheter och känna tillit, säger Charlotta.
– Vi har också varit omgivna av goda vänner och familj genom åren. Hos dem har vi kunnat hämta råd och det betyder väldigt mycket, säger Tigleth.
Med livet de lever och tjänsten Tigleth står i kommer ett slags tryck. Även där menar de att stödet utifrån är ovärderligt.
– Jag har känt att oerhört många backat upp i bön, säger han.
Under våren kom också Tigleths andra bok: Döpt i den helige Ande och eld (Livets Ords förlag).
– När jag började som riksevangelist minns jag att Gud sa till mig: ”Jag vill att ett fönster ska öppnas för den helige Ande. Det är dags för dig att kliva åt sidan och ge Anden micken”, säger Tigleth.
När det tilltalet kom blev han påmind om en predikoserie om den helige Ande som han hade haft i sin församling i Södertälje under nio veckor. Den blev fröet till boken som nu blivit till. Att Tigleth älskar att studera ordet, skriva böcker och undervisa nyanserar bilden av den explosive evangelisten som har en unik förmåga att predika på ett sätt så att alla förstår.
– Det har blivit så att jag ofta blir inbjuden till kvällsmötet på den stora konferensen. Men ibland kan jag känna att jag hade velat ha förmiddagen också; att bara få bygga in Guds ord i människor, säger Tigleth.
Charlotta håller med.
– Han är både en utåtriktad evangelist och en bibellärare som älskar att möta och hjälpa människor. Men han behöver också mycket tid att vara hemma för att ladda och studera. Sedan har han sina rutiner: som att han alltid tvättar bilen på måndagar, säger hon och skrattar.