Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Om vi inte får be för folk i kyrkan kanske vi kan få göra det på frisersalongen.

Ledarkrönika · Publicerad 00:00, 11 mar 2021

Jag vet att vi är många som längtar efter att få komma tillsammans och fira gudstjänst i våra kyrkor igen. Online-gudstjänster i alla ära, men nog är riktiga gudstjänster något helt annat?

Visserligen är ju Gud inte begränsad. Nyligen fick vi ett vittnesbörd från Haparanda om att en kvinna hade blivit helad i samband med en online-gudstjänst från vår kyrka. Tänk att ett kunskapens ord uttalat i Huskvarna, med teknikens hjälp, kan förlösa ett helande i Haparanda?!

Det är underbart. Men nog längtar jag också efter att få fira gudstjänst, och be för människor på plats, i kyrkan igen.

I fredags var jag dock med om något som jag aldrig tidigare har varit med om. Jag tyckte att det var dags för en klippning och hade beställt tid på den frisersalong som jag gått till under hela min tid i Huskvarna. Ägarna till salongen är ett par ortodoxt kristna. De skäms sannerligen inte för att tala om sin tro, även om deras konversationer är rejält kryddade av kraftuttryck som jag själv inte brukar använda.

Medan den kvinna som klippte mig i fredags höll på att tvätta mitt hår hörde jag hur en av ägarna, som stod bredvid och tvättade en annan kunds hår, viskade till henne: ”Vet du om att han är pastor?” Det visste hon. Under själva klippningen blev det sedan en del samtal om både tro, kyrkan och de restriktioner som hindrar oss att mötas.

Och det var uppenbart att ägaren av frisersalongen var ännu mer upprörd än jag över hur ofördelaktigt kyrkorna har blivit behandlade under den här pandemin.

Men det var när jag precis hade betalat för min klippning, och skulle lämna salongen, som det hände. Han ropade till mig och sade: ”Du måste be för mig innan du går.” Jag tänkte att det skulle vara klokt att gå ut i personalrummet och låta bönetillfället få bli lite mer personligt och diskret. Men det var uppenbarligen inte hans tanke.

Nej, han klev fram till mig, ställde sig mitt i frisersalongen och sade: ”Be för mig, jag behöver det!” Han lade sin hand på min rygg, och då gjorde jag ”det förbjudna”. (Ja, jag kände att jag vågade göra det eftersom jag redan har haft covid-19; check på den!) Så jag placerade min hand på hans axel och bad en bön om välsignelse över honom, hans nära och kära och över frisersalongen.

Vi var omgivna av både frisörer och kunder, och känslan var att allas ögon var riktade mot oss.

När jag hade gått ut från frisersalongen kunde jag inte låta bli att skratta högt för mig själv. Jag tänkte att det här såg jag inte komma när jag åkte för att klippa mig. Och jag kände en sådan tacksamhet för våra invandrare som inte har marinerats, som vi, med tanken att tron är något privat som inte hör hemma i det offentliga rummet.

På vägen ut till bilen kände jag att hans frimodighet på något sätt hade blåst in en ny frimodighet i mitt hjärta. Den frimodigheten skulle jag önska fick blåsa in över hela vår svenska kristenhet. För vi behöver återerövra insikten om att tron inte får stängas in i kyrkan.

Så, om vi inte får be för folk i kyrkan kanske vi kan få göra det på frisersalongen. Och faktum är att det kändes ännu fräschare och mer likt det vi läser om i Nya testamentet.

Jag kände en sådan tacksamhet för våra invandrare som inte har marinerats, som vi, med tanken att tron är något privat som inte hör hemma i det offentliga rummet.

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00

Alla biskopar kritiska mot Israelbeslut

Svenska kyrkan. Samtliga 14 biskopar inom Svenska kyrkan tar avstånd från kyrkomötets beslut att lyfta frågan om... fredag 3/12 23:00

Senaste nytt

    Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

    Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier