Ert tal ska alltid vara vänligt kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en.
Kolosserbrevet 4:6

Världen idag

Hans Jansson Foto: Robert Wessman

Jag längtar efter att få se församlingar växa i vårt land.

Ledarkrönika · Publicerad 00:00, 12 sep 2019

Den här månaden börjar en ny period i mitt liv. Efter 15 år som föreståndare i Kungsportskyrkan i Huskvarna har jag nu valt att lämna den rollen. Min kollega, David Axelsson, som under sju år tjänat som biträdande föreståndare, har nu tagit över föreståndarrollen. Själv kommer jag att finnas kvar som pastor i församlingen på 60 procent av min tid.

Vid sidan om det kommer jag att resa mer som förkunnare, skriva mer, föreläsa och fungera som mentor. I djupet av mitt hjärta finns en längtan att få vara med och investera av mina erfarenheter i fler församlingar. Dessutom har min fru och jag en längtan att få stötta pastorspar, vilket vi ser ett extremt stort behov av.

Så min ambition är inte att gå in för landning, även om jag nu drar ner lite på mitt engagemang i min hemförsamling. Jag älskar fortfarande att få vara med att bygga församlingar.  

I samband med att jag har avslutat min föreståndartjänst har det varit naturligt att titta tillbaka. När jag gör det känner jag en enorm tacksamhet. Den församling som jag nu tjänar ser ganska annorlunda ut än den församling som jag kom till för femton år sedan.

Då var vi lite över 500 medlemmar. I dag är vi en bra bit över 800. Då fanns inte vårt trygghetsboende, vår hemtjänst, vårt kontorshotell eller den bibelskola som vi i dag driver tillsammans med Krik, Mullsjö folkhögskola och Svenska alliansmissionen.

Men hur spännande det än är med byggnader och verksamheter, är det framför allt människor som jag tänker på. Det som gör mig mest tacksam är att tänka på människor som har kommit till tro, blivit helade och fått sina liv förvandlade. Men också att tänka på alla fantastiska människor som jag har fått tjäna Gud tillsammans med i församlingen.

Det har hänt mycket på dessa femton år som gör mig så tacksam. Men det som får mitt hjärta att bulta mycket snabbare är när jag vänder blicken framåt och tänker på hur det kommer att kunna se ut om femton år från nu. Och det är redan på gång.

Vår församling har nu tagit ett inriktningsbeslut att sträcka oss emot att bygga till en ny kyrksal som ska kunna ta emot minst dubbelt så många besökare samt bygga om nuvarande lokaler för att bereda mer utrymme för andra verksamheter.

I söndags hade vi den tredje av våra kickoff-söndagar, som vi inleder höstterminen med. I slutet av gudstjänsten kom en av våra trotjänare i församlingen fram till mig och sade: ”Vi har räknat in 650 kyrkobesökare i dag. Vi behöver större lokaler!” För mig var det som musik i öronen.

Jag längtar efter att få se församlingar växa i vårt land. Om vi tror på en Gud som vill att alla människor ska bli frälsta så måste vi väl vilja se församlingar växa? Men två förutsättningar för att det ska kunna ske, är att vi verkligen vill det och låter Gud få föda tro för det i våra hjärtan.

Jag tror att den lokala församlingen är det viktigaste som finns på den här jorden. Om du hittar någonting som du tycker är viktigare, så satsa på det. Själv tänker jag fortsätta ha hela mitt hjärta överlåtet till att finnas med i att bygga lokala församlingar i vårt land. Och jag vill se dem växa så att det knakar.

Nu kör vi!

Jag tror att den lokala församlingen är det viktigaste som finns på den här jorden.

Fyra aktuella frågor till SMR:s nya generalsekreterare

I sin nya roll som generalsekreterare kommer Charlotta Norrby att få hantera många frågor, av vilka... måndag 1/6 06:50

Karlskronagudstjänster blev till stadsvandringar

Corona. I Karlskrona har en grupp bedjande och sjungande människor vandrat runt i staden på... söndag 31/5 18:00

Fyra aktuella frågor till SMR:s nya generalsekreterare

I sin nya roll som generalsekreterare kommer Charlotta Norrby att få hantera många frågor, av vilka...