Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er.
Johannesevangeliet 15:13–14

Världen idag

Gud har vida överträffat många av våra djärvaste drömmar.

Ledarkrönika · Publicerad 00:00, 28 okt 2021

Den här hösten firar vår församling ”Kungsporten 20 år”. Vi gör det vid två tillfällen. I söndags började vi firandet genom att se tillbaks på tillblivelsen av Kungsporten och tacka Gud för hans godhet och trofasthet emot oss under de här första tjugo åren. I november kommer vi sedan att ha en till helg, där vi mer tittar framåt, visionerar och drömmer om framtiden. Jag tror att båda de här perspektiven behövs.

I min predikan i söndags valde jag att tala över ämnet ”Kungsportskyrkans kom ihåg-lista”. På den listan hävdade jag att det behöver finnas tre punkter:

1. Kom ihåg vad Gud har gjort!
2. Kom ihåg att tacka Gud för det som han har gjort!
3. Kom ihåg att vara tillgänglig för att Gud vill göra mer!

De här tre punkterna tror jag på inget sätt gäller bara för vår församling. Tvärtom vill jag skicka med dem till alla församlingar i vårt land.

En del tror att vi ska glömma historien och bara vara inriktade på framtiden. Men det är ett stort misstag. För att hitta den rätta vägen in i framtiden så behöver vi förstå varifrån vi kommer. Och att ibland stanna upp och påminna sig vad Gud har gjort i historien, kan vara en nödvändig övning för att få tag i den tro som vi behöver inför framtiden. Och däremellan gör vi också väl i att verkligen tacka Gud för det som han har gjort. För ytterst är det hans verk och han som förtjänar att äras för allt som sker.

När vi i söndags stannade upp och påminde oss om vad Gud har gjort i vår församlings historia, då tror jag att vi alla kände förundran och tacksamhet. Men det gjorde också att, när vi började blicka framåt mot framtiden, då tror jag att vi alla kände förväntan och tro.  

I söndags var det exakt 22 år sedan församlingen tog beslutet att köpa in den byggnad som kom att bli Kungsporten. Två år senare var projektet färdigställt. I söndags förundrades jag på nytt över det djärva trossteg som församlingen vågade ta för 22 år sedan. En församling, som då bestod av 340 medlemmar, tog beslut om att satsa på lokaler som var sex gånger så stora som de lokaler som man då hade och ge sig in i ett projekt som skulle komma att kosta runt 36 miljoner. Det var egentligen inte så märkligt att det nog var många som trodde att församlingen tog sig vatten över huvudet. Vad skulle man fylla den här stora lokalytan med? Hur skulle man kunna få till allt frivilligengagemang som skulle behövas? Hur skulle man kunna klara den ekonomiska utmaningen?

Nu, 20 år senare, känner vi förundran och ödmjuk tacksamhet för det som vi har fått vara med om. Gud har vida överträffat många av våra djärvaste drömmar.

Några saker blev vi verkligen påminda om i helgen: Att Gud kan göra mer, långt mer, än allt vad vi kan be eller tänka, genom den kraft som han så mäktigt låter verka i oss. (Ef. 3:20) Att Gud verkligen lönar tro. Och att allt, till syvende och sist, beror på den Gud för vilken ingenting är omöjligt. De sanningarna ger oss tro att våga förvänta oss långt mycket mer av framtiden än vad vi hitintills har fått nåden att uppleva.

Så låt mig avsluta med de ord som jag alltid har avslutat mina årsberättelser med: ”I tro på Gud går vi vidare!” Låt det få bli marschordern också i din församling.

En del tror att vi ska glömma historien och bara vara inriktade på framtiden. Men det är ett stort misstag.

En nystart för Sverige – eller en smart uppstart på valrörelsen?

Ledare Så fick Sverige en ny regering och det politiska kaoset är för tillfället avvärjt. En... torsdag 2/12 00:10

Folkmord i Xinjiang bäddar för hård dom

Ledare Att Kinas president, Xi Jinping, nu formellt kan knytas till interneringslägren för uigurer kom... torsdag 2/12 00:10

Varje cell kommer att fortsätta hävda att vi är antingen man eller kvinna.

Ledarkrönika Man kan säga mycket om den nyliga debattartikeln i Expressen där företrädare för Liberala... torsdag 2/12 00:09

Gud är inte längre bort än att han sträcker ut sin hand till dig när du ropar.

Inför söndag Den här söndagen har kyrkoårstemat ”Guds rike är nära”. Tänker vi i tid, eller rum? Tänk, vad det... torsdag 2/12 00:00

Levande ljus är inte den största brandrisken

Säkerhet. Advent är här, en hektisk tid för brandkår och räddningstjänst. Men tvärtemot vad många tror är det... torsdag 2/12 05:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier