Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Fatta mod – just för en tid som denna

Ledarkrönika · Publicerad 00:00, 17 aug 2023

Bibeln är full av spännande berättelser som kan inspirera oss som lever i en helt annan tid i historien. Där möter vi berättelser om många män och kvinnor som troget tjänade Gud i sin tid. De utmanar verkligen oss att vara trogna i den tid som vi lever i.

En av de berättelserna utspelade sig för ungefär 2500 år sedan. Huvudpersonen som vi möter där är drottning Ester. Jag tror att den berättelsen innehåller insikter som kan vara till hjälp för oss som lever på 2000-talet e.Kr.

Esters bok utspelar sig i Persiens huvudstad, Susa. Det var under den tid då Ahasveros, eller Xerxes I, regerade där. Hans regeringstid omfattade åren 486-465 f.Kr. Boken berättar om en ung judinna, Ester. Hon hade varken far eller mor i livet. Men hennes släkting, Mordokaj, hade adopterat henne som sin egen dotter.

Vi kan läsa att den unga kvinnan var välväxt och mycket vacker. Hon behagade den excentriske kungen och vann hans välvilja. Han satte därför den kungliga kronan på hennes huvud och gjorde henne till drottning. Det var inte så märkligt eftersom alla som såg Ester tyckte om henne.

Men det skulle visa sig att hennes skönhet inte bara satt på utsidan. Nej, det fanns också en skönhet, och resning, på den här unga judiska kvinnans insida. Hon skulle komma att visa prov på ett oerhört stort mod, när det som allra bäst behövdes.

Vid den här tiden fanns det nämligen en man som hette Haman, som hade en hög position i det persiska riket. Haman hatade juden Mordokaj och smidde en djävulsk plan som syftade till att hela det judiska folket i riket skulle förgöras.

Det är dessvärre inte den enda gången i historien som sådana planer har smidits. När Mordokaj fick reda på Hamans onda plan bad han Ester om hjälp. Han vädjade till henne att agera utifrån sin kungliga position, för att försöka avvärja ett väntande blodbad.

I den kritiska situationen riktade sig Mordokaj till Ester med orden: ”Kanske är det just för en tid som denna som du har uppnått kunglig värdighet” (Ester 4:14).

De orden ledde till att drottning Ester var beredd att satsa allt på ett kort och göra allt hon kunde för att avvärja sammansvärjningen mot det judiska folket. Hennes yttre skönhet gav henne statusen som drottning. Men det var hennes hjärtas inre mod som fick henne att påverka historiens utveckling.

Det här är en fascinerande berättelse som, likt en välskriven deckare, innehåller så mycket spänning, intriger och oväntade händelseutvecklingar. Men den har också ett viktigt budskap till oss i vår tid. Ester kunde ha beklagat sig över att hon behövde ställas i en svår situation där hon faktiskt fick sätta sitt eget liv på spel.

Varför skulle hon behöva leva i en sådan ond tid och konfronteras med en sådan utstuderad ondska? Känner vi igen oss? Kanske har du någon gång tänkt tanken: Varför skulle jag behöva födas i en tid med så mycket ondska, förvirring, hopplöshet och utsatthet?

Då är mitt svar att Gud kunde ha placerat dig i vilken historisk tid som helst men han har skapat dig med utrustning för att kunna vara hans redskap, just i en tid som denna. Så fatta mod och gå in i den gudagivna kallelse som vilar över ditt liv. Just för en tid som denna.

Hennes yttre skönhet gav henne statusen som drottning. Men det var hennes hjärtas inre mod som fick henne att påverka historiens utveckling.

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00