Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

En oerhörd kraft förmedlas då vi talar det som ligger i linje med Guds vilja.

Ledarkrönika · Publicerad 00:00, 19 dec 2019

När jag som semesterfirare badade i Östersjön på Öland en sommar i början av 80-talet var det motstridiga tankar och känslor i mitt 14-åriga inre. Jag tittade mot horisonten och var påmind om livssituationen för de människor som levde några mil bort under kommunismens betryck.

Det var omtumlande för mig att ta in och smälta resan min familj just gjort till Östtyskland. Dels drabbades jag av kontrasten mellan det svenska samhället och de stora bristerna i tillvaron bakom det som utgjorde järnridån. Nivåskillnaden i levnadsstandard var så oerhört stor, och jag minns att det blev jobbigt att se det materiella välstånd som jag tidigare tagit för givet, men som nu i jämförelse kändes som ren lyx.

Sedan var det mötet med de troende systrarna och bröderna, som betalade ett högt pris för att leva ut sin kristna tro. Trots att jag var begränsad i förståelsen av det tyska språket, hade jag känt den innerliga kärleken och hur osjälviskt och med vilken stor glädje och generositet de tagit emot oss.

Vi hade suttit många timmar i tullen medan gränspersonalen letade efter sådant som skulle kunnat koppla oss till dessa troende. Vi hade passerat muren i Berlin, sett de beväpnade vakterna i tornen med sin utblick över de minerade fälten, och sedan återvänt till väst, som var så välsignat av det välstånd som var frukten av västerländsk demokrati.

Jag kände en sådan tacksamhet för den frihet vi fick leva under. Samtidigt gick mitt hjärta ut till dem vars liv var så oerhört begränsade. Ur detta växte det fram en medvetenhet om ett ansvar som följer med oss som har denna frihet.

När USA:s president, Ronald Reagan, höll sitt ”Berlin Wall Speech” fredagen den 12 juni 1987, uttalade han i mitten av talet de berömda orden: ”Mister Gorbachev, tear down this wall!” (på svenska: Mister Gorbatjov, riv denna mur!)

Det går säkert att diskutera den faktiska betydelsen av orden som Reagan valde att tala ut trots avrådan från sina rådgivare. Världen levde i fruktan för kärnvapenkrig och varje handling skulle av nödvändighet vara noga överlagd. Jag är ändå tilltalad av det presidenten väljer att signalera: inte reträtt. Inte upprätthållande av status quo. Nej, med sina ord går han till attack mot rådande ordning.

Denna höst firades 30-årsjubileet av Berlinmurens fall. Och i somras fick jag i Sverige möta pastorsfrun och hennes dotter och barnbarn från den församling vi besökte under ett par resor i min ungdom.

Vad är det himlen vill att vi proklamerar i dag? Vad är det för frihet du är kallad att berätta om för dem du möter? Det är en oerhörd kraft som förmedlas då vi talar det som ligger i linje med Guds goda vilja. Vad är det vi ska tala ut över våra familjer? Vi kan övervinna negativa tankar, men också negativa ordningar, genom att säga det som Gud har tänkt för oss.

Vi kan också få bli till stor välsignelse och förmedla liv och ljus för medmänniskor genom att förmedla ord som doftar himmel.

Vad ska du tala ut över din församling och dem som är satta att bära ett större ansvar? Vad ska den profetiska tjänsten genom den kristna församlingen tala ut över Sverige?

När herdarna utanför Betlehem möter ängeln, får de höra en mäktig proklamation: ”Jag bär bud till er om en stor glädje för hela folket: I dag har en Frälsare fötts åt er i Davids stad. Han är Messias, Herren” (Luk 2:10–11).

Det faktum att en ängel uppenbarar sig innebär naturligtvis adrenalinpåslag i sig för herdarna, men det var orden som ställde allt på ända. Länge nog hade muren varit rest mellan människa och Gud. Nu skulle den falla!

Jag kände en sådan tacksamhet för den frihet vi fick leva under. Samtidigt gick mitt hjärta ut till dem vars liv var så oerhört begränsade.

Putin: Ryssland har godkänt coronavaccin

Pandemi. Rysslands hälsodepartement har godkänt världens första vaccin mot coronaviruset efter mindre än två... tisdag 11/8 14:37