Och Gud har makt att ge er all nåd i överflöd, så att ni alltid och i allt har nog av allt och kan ge i överflöd till varje gott verk.
2 Korintierbrevet 9:8

Världen idag

John Derneborg pastor Pingstkyrkan Värnesborg

Det är en välsignelse att leva just i denna tid!

Ledarkrönika · Publicerad 00:00, 16 sep 2021

Det var helt klart värt att köra några kilometer till ett frukostställe i närheten för att kunna avnjuta blåbärspannkakor med tillbehör tillsammans med fru och barn. Vi hade anlänt kvällen innan till skolan i Charleston, Maine, där vi träffats tio år tidigare, och senare på dagen var jag inbjuden att tala i en gudstjänst. Vi såg fram emot att träffa gamla vänner men också att möta de nya eleverna.

Jag var på väg till gästrummet bärande på den upphämtade frukosten och tänkte på hur gott det skulle bli med kaffet, den rinnande lönnsirapen och smörklicken på de tjocka pannkakorna. På vägen dit i korridoren öppnades dörren till gudstjänstlokalen och människor började strömma ut.

Jag blev något förvånad över tidpunkten för denna samling, men hejade ändå glatt på dem jag kände igen. Men i stället för glada tillrop möttes jag av allvarstyngda blickar. Jag kände mig verkligen förbryllad och frågade till slut någon om vad som hänt. Skolan hade kallat till en samling för att berätta om att två flygplan för en liten stund sedan flugit in i World Trade Centers båda byggnader.

Självklart var stämningen dämpad och det var med tunga steg jag nådde rummet med frukosten i handen. Det inträffade var så oerhört chockerande. Stundens allvar drabbade oss alla.

På 20-årsdagen av attacken är det många som minns precis var man befann sig när man tog del av nyheten. Som familj visste vi inte hur och när vi skulle kunna återvända till Sverige.

För de cirka 50 000 personer som arbetade i de sju byggnader som utgjorde World Trade Center-området hade det börjat som en helt vanlig morgon. Många vittnar om en ovanligt blå himmel. För de i genomsnitt 70 000 dagliga besökarna som var på väg att se den makalösa utsikten från det södra tornet, shoppa eller äta en måltid vid Windows on the World-restaurangen högst upp i det norra tornet, fanns ingen synbar anledning till oro.

När klockan är 08.46 flyger ett plan in i det norra tornet i 750 kilometer i timmen. Nästa plan flyger in mellan 93:e och 99:e våningen på det södra tornet och 40 000 liter flygplansbränsle exploderar, vilket förstör alla vägar ut för de 702 anställda och besökare på våningarna ovanför.

President George W Bush nås av nyheten medan han i ett klassrum läser en bok tillsammans med en grupp elever. I hans första tal efter attacken finns en mening som på ett ögonblick ändrar synen på utrikespolitik och terrorbekämpning: ”Vi gör ingen åtskillnad mellan de terrorister som utfört dessa gärningar och de som ger dem skydd.”

Världen genomgick stora förändringar. För det första förbyttes den framtidsoptimism som fanns efter kalla krigets slut mot rädslan för terror. Det har diskuterats huruvida den kompromisslöshet som följde var en nödvändighet eller om det var en överreaktion. Hur som helst är det lättare att ha åsikter än att själv stå ansvarig för människors säkerhet.

För de andra behöver en värld full av fruktan en modig församling, som söker sin trygghet i Gud och endast hos honom! Vi lever med insikten att något häpnadsväckande är på väg. En kärlek som övervinner hatet. Guds rike ska visa sig med kraft. Det kan inkludera smärta, men härligheten väger tyngre.

Det är därför en välsignelse att leva just i denna tid!

Självklart var stämningen dämpad och det var med tunga steg jag nådde rummet med frukosten i handen.

Träd fram kristna kvinnor i era partier

Efter andra världskriget motsatte sig Socialistpartiet i Frankrike att ge kvinnor rösträtt med... torsdag 28/10 00:00

Den som söker sig till korset har rätt att få möta frälsningens budskap.

Inför söndag För en tid sedan upplevde jag att Gud besökte den kyrka som jag var del av genom människor vars... torsdag 28/10 00:10

FN:s falska anklagelser om vattenapartheid i Israel

Israelkommentar Den 23 september publicerade Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) en... torsdag 28/10 00:00

Efter kritiken – domstol skärper regler om jäv

Barnmorskemålen. Det svenska barnmorskemålet är bara ett av flera fall som Europadomstolen haft på sitt bord där det... onsdag 27/10 11:28

Gud har vida överträffat många av våra djärvaste drömmar.

Ledarkrönika Den här hösten firar vår församling ”Kungsporten 20 år”. Vi gör det vid två tillfällen. I söndags... torsdag 28/10 00:00

Brott mot spelreglerna måste få konsekvenser

Israelkrönika Rina Shnerb var 17 år gammal när hon den 23 augusti 2019 mördades på vägen till källan Ein Bubin i...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier