Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Ingen önskar förföljelse eller motstånd, men det verkar finnas en märklig koppling mellan radikal förkunnelse och radikal livsstil som på djupet påverkar både människor och samhälle. Kyrkan tycks vara som starkast under ökat tryck, menar ledarskribenten. Foto: Ben Curtis/AP/TT

Yttre motstånd har aldrig lyckats besegra Kyrkan

Ledare · Publicerad 00:10, 3 feb 2023

När trycket ökar för den kristna kyrkan i vårt land kan det vara klokt att blicka tillbaka i historien och se hur tidigare generationer hanterat tider av betryck och förföljelse. Det märkliga är att kyrkans tycks vara som starkast just under svåra tider.

Sämst tycks Kristi kyrka ha mått, sett i det långa perspektivet, när hon dansat alltför nära maktens och de världsliga krafternas förföriska armar. Makt korrumperar. Maktkamp, förfall och irrelevans har följt den förvärldsligande kyrkan. Kyrkan besegras alltid inifrån.

Jesus sade: ”Ve er när alla människor talar väl om er!” (Luk 6:26). Jesus har aldrig varnat för förföljelse, tvärtom, tycks det vara ett kännetecken på sann efterföljelse. Han sade: ”Har de förföljt mig, ska de också förfölja er” (Joh 15:19).

När det mäktiga romarriket vände sig mot den unga församlingen i svåra förföljelser, under de två första århundradena, exploderade kyrkan i tillväxt och genomsyrade häpnadsväckande snabbt detta väldiga världsrike med evangeliets kraft. År 313 gav kejsare Konstantin de kristna frihet och år 380 blev det statsreligion i Rom.

När den kommunistiska kulturrevolutionen i mitten av 1960-talet kastade ut alla missionärer i Kina, brände kyrkorna och avrättade de inhemska ledarna fanns det kanske 200 000 kristna i landet. När bamburidån rasade i slutet av 1970-talet undrade man hur många kristna som överlevt förföljelsen: Forskarna häpnade, de kristna var nu cirka 60 miljoner!

Kyrkan tycks vara som starkast under ökat tryck. Ingen önskar förföljelse, ingen ber om motstånd, men det verkar finnas en märklig koppling mellan radikal förkunnelse och radikal livsstil – det kallas lärjungaskap – som på djupet tycks påverka både människor och samhälle. En verklig eld antänder, och skrämmer.

En kyrka som skapar gäspningar, däremot, lever farligt och föraktas (subtilt) av sin omgivning. Vem bryr sig om religiöst svammel och allmängiltiga floskler? En sådan kyrka har ingen framtid. Men en levande församling, provokativ och utmanande, skapar både attraktion och reaktion.

Många tecken tyder på att vi går mot tuffare tider när det gäller den bibeltrogna församlingens framtid i Sverige. I stora delar av den övriga världen, där kyrkan växer, är hon redan förföljd. Det politiska trycket, och de politiskt korrekta medierna, kan inte tolerera en radikal kristen kyrka. Evangeliet är provocerande.

Den kyrka som önskar applåder och bidrag kan inte längre förkunna om de ofödda barnens människovärde, skapelseordningens giltighet i fråga om manligt och kvinnligt, äktenskapets helgd, Jesus som ende frälsare, Israels unika profetiska ställning och den dubbla utgången för varje människas evighet.

Många tecken tyder på att vi går mot tuffare tider när det gäller den bibeltrogna församlingens framtid i Sverige.

Nya dna-tester tar död på gamla myter om Beethoven

Kultur. Nej, Beethoven var inte svart och han blev inte förgiftad av bly. Nya dna-tester av den berömde... måndag 27/3 10:00

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Allt fler produkter kan framkalla allergier

Hälsa. År 2008 var 725 produkter tillgängliga för konsumenter märkta som allergiframkallande. Tolv år... måndag 27/3 05:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10