Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

När den svenska segel-expeditionen Elida Israel anlände till Israel väckte det stor uppmärksamhet i det offentliga Israel och i massmedia. I hamnen i Herzliya vajade israeliska och svenska flaggor sida vid sida. Men i Sverige var det i stort sett knäpptyst. Foto: Lukas Berggren

Varför tiger medierna om Elidas Israelresa?

Ledare · Publicerad 00:00, 15 okt 2018

Medieuppbådet var stort när Elida anlände till Israel i förra veckan. Från israeliska medier vill säga. Stora tv-kanaler och tidningar var på plats för att möta den svenska segelbåten. Alla var de nyfikna på varför en svensk segelbåt ville segla den långa vägen från Sverige till Israel. Direktsändningar i tv, tidningsreportage, radiointervjuer och allehanda bildcollage har avlöst varandra i israeliska medier de senaste dagarna.

Intresset från israeliska journalister har – förstås – bidragit till att intresset har varit stort, även bland vanligt folk. Många israeler är vana vid att skepp från Sverige – både fysiska och verbala sådana – har kommit lastade med ett helt annat innehåll. Hur kommer det sig att svenskar lastar en båt full med kärlek och uppmuntran till Israel? Nyfikna israeler har strömmat in på Elidas däck för att få veta mer.

De senaste dagarna har besättningen på Elida mött människor från olika håll i Israel – däribland en del som har åkt långt – för att komma till båten och tacka för den kärlek som visas dem genom Elidas närvaro. Med tårar i ögonen har de förklarat sin tacksamhet över att någon bryr sig. För ett folk och land som alltför ofta har betraktats som världens spottkopp betyder vanlig medmänsklighet mycket. ”De verkar vara svältfödda på kärlek”, som en i besättningen uttryckte det.

Många som kommit till båten har bekräftat den negativa bild av Sverige som många israeler lever med, till följd av den svenska regeringens Israelfientliga hållning. Men framförallt har människor uttryckt sin stora uppskattning över att så många svenskar kommer till Israel med goda intentioner. Elidas närvaro sänder en hoppfull signal in i det israeliska samhället. En signal om att det är möjligt att upprätta den frostiga relationen mellan Sverige och Israel.

Svenska medier har däremot iakttagit största möjliga tystnad. Inga svenska medier var på plats när Elida angjorde hamnen i Herzliya. Med två undantag: Världen idag och Dagen. Nu kanske det är för mycket begärt med på-plats-rapportering från andra svenska medier. Men det märkliga är att de stora svenska tidningarna inte har skrivit en enda rad om Elidas segling till Israel – inte ens på distans. Trots att de alla har fått välskrivna pressmeddelanden om det som sker. Detta är mycket anmärkningsvärt, eftersom seglingen har ett stort nyhetsvärde.

Elidas Israelsegling kan inte reduceras till en ”kristen aktivitet”. Tvärtom har Elida varit tydliga med att detta inte är ett missionsprojekt. Svenska medier kan därför inte motivera sin tystnad med att seglingen är en intern kristen angelägenhet. Elida seglar för demokrati och mänskliga rättigheter. För de förföljda kristna i Mellanöstern och för regionens enda demokrati – Israel. Med budskapet ”Sailing for Jesus” på sidan finns det inte särskilt många hamnar i Mellanöstern som Elida kan lägga till i. Detta faktum borde i sig rymma ett stort nyhetsvärde.

Dessvärre följer tystnaden ett mönster. Aktiviteter där Israel fördöms och kritiseras får stor uppmärksamhet. Aktiviteter där Israel lyfts fram som ett positivt exempel ignoreras. En enkel googling på ”Ship to Gaza” respektive ”Elida Israel” bekräftar tesen. Svenska medier har genom åren skrivit spaltkilometer om den anti-israeliska konvojen. När demokratin Israel däremot lyfts fram som en fristad bland Mellanösterns många diktaturer infinner sig en märklig tystnad.

Beror tystnaden måhända på att Elidas segling inte bidrar till att måla bilden av Israel som skurk? I så fall har svenska medier en ordentlig hemläxa att göra. Ett sådant propagandistiskt beteende bryter nämligen mot ett av journalistikens mest grundläggande uppdrag: att sakligt berätta om det som sker.

Dessvärre följer tystnaden ett mönster. Aktiviteter där Israel fördöms och kritiseras får stor uppmärksamhet. Aktiviteter där Israel lyfts fram som ett positivt exempel ignoreras.

Merzek Botros

Hallå där. ... pastor i den arabiska församlingen i Centrumkyrkan i Sundbyberg, som i dag inleder Europeiska... onsdag 5/8 00:00

Var nära döden – rasar mot planer på dödshjälp

Eutanasi. När han var liten sade hans läkare att ”det var lika bra att han fick somna in”. Nu är Eric... tisdag 4/8 21:00

Dominansen från vänster hämmar det öppna samtalet

Ledare Alla invånare i en kultur påverkas av dess centrala värderingar. Eftersom vi dagligen andas samma... onsdag 5/8 00:00

Basketstjärna tror på Jesus mer än på symbolhandlingar

USA. När alla andra spelare i Orlando Magics böjde knä i sympati för BLM-rörelsen valde basketspelaren... tisdag 4/8 20:00

Efter mord på 12-åring: Vittnen måste träda fram

Botkyrka. Personer som har uppgifter om mordet på en tolvårig flickan i Botkyrka måste träda fram för att... tisdag 4/8 17:00

Sven var svårt coronasjuk – ”Gud botade mig mirakulöst”

Covid-19. I mars insjuknade Sven Almkvist i covid-19 med kraftig värk och hög feber. Bönegruppen kom överens...

Varför visar sig inte Gud tydligare?

Mot väggen Varför visar sig inte Gud tydligare?/Bengt