Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Det är viktigt att ta varje berättelse om missförhållanden i kyrkliga miljöer på allvar. Samtidigt lyser ett problematiskt sekulärt perspektiv fram i en omtalad SVT-serie, skriver Stefan Gustavsson. Foto: Istock

Uppväxt i kyrkliga sammanhang gynnar ofta barnen

Ledare · Publicerad 00:10, 11 feb 2022

I SVT sänds nu Anna Lindmans dokumentärserie ”Gud som haver barnen kär”. Den handlar om barn som vuxit upp i slutna miljöer och som blivit skrämda av föräldrarnas eller församlingens religion.

Trots mycket skilda bakgrunder, allt från muslimska miljöer, olika frikyrkliga och svenskkyrkliga sammanhang till Jehovas vittnen och Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, finns det gemensamma drag i de traumatiska berättelserna.

Det är viktigt att ta sådana röster på allvar. Alla relationer och gemenskaper har en dubbel potential; att berika och välsigna såväl som att såra och skada. Det gäller alldeles särskilt i gemenskaper som talar om Gud och eviga värden.

En serie som ”Gud som haver barnen kär” utmanar till självreflektion för kyrkorna. Även om berättelserna ligger bakåt i tiden ställer de viktiga frågor till dagens församlingsarbete.

Samtidigt finns det problematiska sidor med själva serien. I en del expertkommentarer lyser ett tydligt sekulärt perspektiv fram, där utgångspunkten är att innehållet i kristen tro inte har med den faktiska verkligheten att göra.

I andra kommentarer talas det högtidligt om barnens rätt till religionsfrihet – också frihet från religion – utan att frågan om barnens relation till föräldrarna nämns. Som om det skulle kunna finnas ett neutralt rum för barn att växa upp i, där de alldeles själva och helt opåverkade, kan ta ställning till livet.

Men sådan är inte tillvaron. Föräldrar och omgivning, oberoende av om den är religiös eller sekulär, kommer att föra över sina trosföreställningar till barnen. Frågan är inte om det sker, utan enbart hur det sker och vilka de trosföreställningarna är.

Internationell forskning visar att religiös uppväxt i många fall är något positivt. En studie vid Harvard – som presenterades under rubriken ”Religiös uppväxt är kopplat till bättre hälsa och välbefinnande för unga vuxna” – visade att personer som regelbundet varit med på gudstjänster rapporterade större tillfredsställelse och en mer positiv livssyn som tjugoåringar än de med mindre regelbundna andliga vanor.

För den som inte bara är religiös utan kristen är Jesus utgångspunkten. Runt honom fanns frihet. Han tvingade ingen, manipulerade ingen och lät människor gå sin egen väg om de inte ville ha med honom att göra.

Föräldrar och omgivning, oberoende av om den är religiös eller sekulär, kommer att föra över sina trosföreställningar till barnen.

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier