På samma sätt ska ert ljus lysa för människorna, så att de ser era goda gärningar och prisar er Far i himlen.
Matteus 5:16

Världen idag

Det är viktigt att ta varje berättelse om missförhållanden i kyrkliga miljöer på allvar. Samtidigt lyser ett problematiskt sekulärt perspektiv fram i en omtalad SVT-serie, skriver Stefan Gustavsson. Foto: Istock

Uppväxt i kyrkliga sammanhang gynnar ofta barnen

Ledare · Publicerad 00:10, 11 feb 2022

I SVT sänds nu Anna Lindmans dokumentärserie ”Gud som haver barnen kär”. Den handlar om barn som vuxit upp i slutna miljöer och som blivit skrämda av föräldrarnas eller församlingens religion.

Trots mycket skilda bakgrunder, allt från muslimska miljöer, olika frikyrkliga och svenskkyrkliga sammanhang till Jehovas vittnen och Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, finns det gemensamma drag i de traumatiska berättelserna.

Det är viktigt att ta sådana röster på allvar. Alla relationer och gemenskaper har en dubbel potential; att berika och välsigna såväl som att såra och skada. Det gäller alldeles särskilt i gemenskaper som talar om Gud och eviga värden.

En serie som ”Gud som haver barnen kär” utmanar till självreflektion för kyrkorna. Även om berättelserna ligger bakåt i tiden ställer de viktiga frågor till dagens församlingsarbete.

Samtidigt finns det problematiska sidor med själva serien. I en del expertkommentarer lyser ett tydligt sekulärt perspektiv fram, där utgångspunkten är att innehållet i kristen tro inte har med den faktiska verkligheten att göra.

I andra kommentarer talas det högtidligt om barnens rätt till religionsfrihet – också frihet från religion – utan att frågan om barnens relation till föräldrarna nämns. Som om det skulle kunna finnas ett neutralt rum för barn att växa upp i, där de alldeles själva och helt opåverkade, kan ta ställning till livet.

Men sådan är inte tillvaron. Föräldrar och omgivning, oberoende av om den är religiös eller sekulär, kommer att föra över sina trosföreställningar till barnen. Frågan är inte om det sker, utan enbart hur det sker och vilka de trosföreställningarna är.

Internationell forskning visar att religiös uppväxt i många fall är något positivt. En studie vid Harvard – som presenterades under rubriken ”Religiös uppväxt är kopplat till bättre hälsa och välbefinnande för unga vuxna” – visade att personer som regelbundet varit med på gudstjänster rapporterade större tillfredsställelse och en mer positiv livssyn som tjugoåringar än de med mindre regelbundna andliga vanor.

För den som inte bara är religiös utan kristen är Jesus utgångspunkten. Runt honom fanns frihet. Han tvingade ingen, manipulerade ingen och lät människor gå sin egen väg om de inte ville ha med honom att göra.

Föräldrar och omgivning, oberoende av om den är religiös eller sekulär, kommer att föra över sina trosföreställningar till barnen.

Israeliska hundar ska rädda livet på cancerpatienter

Israel. Det israeliska nystartsföretaget Spotit-Early har utvecklat en metod för tidig upptäckt av cancer,... torsdag 30/6 18:00

Skrämselpropagandan i abortfrågan är i full gång

Ledare Alla som följer med i den svenska debatten vet att få frågor – om ens någon – bär på sådan... fredag 1/7 00:00

Tragedin i lastbilen följden av en kollapsad människosyn

Ledare Vi har hört liknande sorgliga berättelser förr. Den här gången slutade den i minst 50 döda kroppar... torsdag 30/6 00:10

Hitta någon att plocka upp

Inför söndag Det var en dag kring jul för ett antal år sedan som vi kom åkande i centrala Lidköping. Det var... torsdag 30/6 00:00

Problematisk respons på skjutningen i Oslo

Ledare Helgens masskjutning i Oslo var en tragedi med två döda och många skadade i vad som framstår som... torsdag 30/6 00:00

KD öppnar nu för att ändra om abort i sitt principprogram

Politik. Kristdemokraterna kan komma att ändra i sitt principprogram där man förespråkar att rätten till liv... torsdag 30/6 10:00

Regeringen avgår – en utvärdering och en varning

Israelkrönika Israel går mot nyval, för femte gången på tre år. Och även om parlamentet, Knesset, i skrivande...
Följ Världen idag i sociala medier