Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Det är extra viktigt att konferensen genomförs i just Malmö, som blivit symbol för judehatet från både extremhögern och muslimska grupper med rötter i Mellanöstern, skriver Sven Almkvist. Foto: Johan Nilsson/TT

Tänk om Malmö kunde bli symbol för tydlighet mot antisemitism

Ledare · Publicerad 00:10, 13 okt 2021

I dag går den omskrivna konferensen mot antisemitism av stapeln i Malmö med en diger lista av deltagare. Bland de cirka 400 inbjudna finns både regeringschefer, ministrar och ambassadörer från ett 40-tal länder, och både EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Israels president Isaac Herzog kommer att medverka.

Arrangemanget får dessutom ökad tyngd av att techjättarna Facebook, Twitter, Tiktok och Google deltar med representanter. Dessa jättar, vars enorma plattformar är attraktiva för antisemitiska aktörer, bär ett stort ansvar i denna fråga.

Syftet med konferensen är alltså att de olika länderna ska presentera konkreta åtgärder för att motverka antisemitism och rasism. Vidare är tanken att dessa förslag ska följas upp, och utbildningsminister Anna Ekström (S) kopplade, i ett uttalande inför konferensen, denna uppföljningsprocess till 2022, då Sverige tar över ordförandeskapet i International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA).

Detta är ett oväntat kraftfullt och värdefullt initiativ från svensk sida och all heder åt statsminister Stefan Löfven (S), värd för konferensen, som tydligt deklarerat vikten av att Sverige tar ansvar i kampen mot rasism och antisemitism. 

Även om det är tragiskt att en sådan här konferens över huvud taget ska behöva genomföras – antisemitismen borde vara utrotad för länge sedan – så är det extra viktigt att den genomförs i just Malmö. Malmö har nämligen blivit symbol för ett judehat som inte längre enbart kommer från extremhögern utan också från muslimska grupper med rötter i Mellanöstern.

Malmö har även blivit symbol för politisk naivitet. Det förra S-kommunal­rådet Ilmar Reepalus otydliga agerande väckte internationell uppmärksamhet, där Barack Obamas sändebud Hanna Rosenthal, som kom till Skåne 2012, ansåg att Reepaulus språkbruk faktiskt var antisemitiskt.

Oron dämpades inte av att se Mikael Damberg (S) tåga i spetsen med röna fanor genom Malmös gator den 1 maj 2019 sjungandes Internationalen, medan man längre bak i tåget kunde höra SSU:arna skandera: ”Krossa sionismen!” Ett SSU i Skåne vars ledning tidigare uppdagats med att skriva antisemitiska uttalanden på sociala medier.

Det verkar finnas en kluvenhet inom svensk socialdemokrati i synen på Israel och den eviga frågan om juden. Förre statsministern Göran Perssons initiativ ”Om detta må ni berätta” väckte stor respekt, medan andra ageranden har varit rena bottennappen.

Låt oss hoppas att dagens konferens får stor betydelse och att antisemitismens fula tryne framgångsrikt bekämpas, oavsett om den dyker upp i Malmö, Bryssel, FN-huset i New York eller på Twitter.

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier