Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

På onsdagskvällen slogs all tågtrafik söder om Uppsala ut helt. Foto: Fredrik Persson/TT

Tågkaos och samhällets skörhet

Ledare · Publicerad 00:00, 9 dec 2022

Tågresandet från Uppsala och söderut i landet slogs helt ut under onsdagskvällen, detta till följd av ett fel i den interna telefonkommunikationen.  

Samtidigt som hundratusentals resenärer drabbades visar det inträffade på uppenbar bräcklighet med brist på alternativa metoder och lösningar eller back-up-procedurer för att, som i detta fall, hålla i gång ett helt nationellt tågsystem. 

Parallellt med denna synnerligen allvarliga händelse inom tågväsendet utmanar upptrappningen av fientliga ryska cyberattacker funktionaliteten i offentlig verksamhet eller bankväsende. Nu senast handlar det om svårigheterna att kunna betala ut a-kasseersättningen i tid, något som kan drabba oerhört många i en redan ekonomiskt svag grupp arbetslösa. 

Lärdomen av det som inträffar allt oftare, i en alltmer orolig ny värld, handlar om att robustheten, uthålligheten, hållbarheten, långsiktigheten och beredskapen väsentligt måste förstärkas när hela vårt samhälle utmanas.  

Alternativa reservlösningar behöver fram, närmast kosta vad det kosta vill. Hoten i framtiden mot vår trygghet och säkerhet kan nämligen bli än mer ödesdigra. 

Kanal 10 vädjar om ökat ekonomiskt stöd

Media. Den svenska tv-kanalen Kanal 10 står inför en tuff ekonomisk utmaning och behöver få in... lördag 28/1 18:00

TBN Nordic ändrar strategi – lägger fokus på playtjänst

Media. Den kristna ideella föreningen TBN Nordic gör förändringar i sin strategi och flyttar fokus från... lördag 28/1 13:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10