Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteusevangeliet 6:33

Världen idag

Symbolpolitik löser inga klimatproblem

Ledare · Publicerad 00:00, 6 nov 2019

Det talas mycket om klimatet numera. Detta är både rätt och riktigt. Utmaningarna på området är enorma, och ingenting tyder på att de kommer att minska inom överskådlig framtid.

Men just därför finns det också anledning att tänka igenom våra strategier. Särskilt som det i dagens (över)hettade klimatdebatt finns flera inslag som kan betraktas som problematiska. Inte minst om vi nalkas debatten ur ett kristet perspektiv.

Den första av dessa inslag har med förnekelsen att göra. Att stoppa huvudet i sanden och säga att allt kommer att lösa sig av sig självt är knappat något seriöst alternativ.

Men lika problematisk kan man å andra sidan säga att ångesten och fruktan är. Visserligen är det sant att flera av de framtidsscenarier som forskarsamhället målar upp är skrämmande. Detta gäller alltifrån stigande havsvattennivåer till det potentiellt mångdubblade antalet klimatflyktingar.

Men som Guds folk kallas vi ändå att vara förankrade i något djupare än detta. Skriften gör ingen hemlighet av att tiden före Jesu återkomst ska vara turbulent. Men mitt i detta uppmanas vi att ha vår blick fästad vid Jesus Kristus – att tillbe honom som har all makt i himlen och på jorden.

Av samma skäl behöver vi inte ge oss hän åt den i dag så utbredda klimat­skammen. Välgrundade beslut om hur vi ska leva våra liv här på jorden – ja. Men att skämmas över att man är född i ett rikt land, eller att man själv och ens barn faktiskt existerar, kommer inte att göra saker och ting bättre. Att ha skammen som drivkraft är i grunden en form av lagiskhet. Som kristna är vi i stället kallade att drivas av vår tacksamhet till Gud, och att förvalta våra resurser till hans ära.

Därmed är vi också inne på ett sista problematiskt inslag från vår tids klimatdebatt – nämligen symbolpolitiken. I sin förtvivlan över att miljöfrågorna är stora och komplexa är det många som i dag söker med ljus och lykta efter lösningar som ska få det dåliga samvetet att stilla sig. Ett konkret exempel kan vara den senaste tidens åtgärder i fråga om engångsartiklar och plastkassar.

I våras klubbade EU-parlamentet en lag som säger att plastsugrör, bomullspinnar och engångsbestick ska vara förbjudna från och med 2021. Samma parlament har tidigare beslutat att förbrukningen av plastbärkassar fram till 2025 ska minskas till 40 stycken per person och år.

I den svenska regeringens budgetproposition för 2020 ingick därför ett förslag att punktbeskatta alla plastkassar i dagligvaruhandeln. De flesta butiker har redan hakat på, och passar därmed på att tjäna lite extra innan lagstiftningen blir skarp.

Det är bara det att effekterna av dessa båda beslut är diskutabla. Enligt forskare vid tyska Helmholtz-institutet kommer uppemot 95 procent av plast­avfallet i våra hav och oceaner från helt andra håll i världen – nämligen från tio floder i framför allt Kina, Indien och övriga Asien.

Och gällande spridningen av så kallade mikroplaster menar det svenska Naturvårdsverket att den överlägset största boven är slitaget från våra vanliga bildäck. På andra till fjärde plats kommer syntetfiber från konstgräsplaner, tvätt av kläder i syntet samt plast från båtbottenfärg. Ingenstans på listan finner vi några plastsugrör från McDonald’s.

Och för den som tänker att man gör en stor sak för den globala miljön genom att ersätta plastbärkassarna med en tygkasse, kan det vara bra att veta att den danska motsvarigheten till Naturvårdsverket har slagit fast att en tygkasse i ekologisk bomull behöver användas ungefär 20 000 gånger för att matcha plastpåsen som det miljövänligaste alternativet. En milt sagt utmanande uppgift.

Låt oss alltså fortsätta att värna miljön. Låt oss inte heller underskatta signalvärdet i att gå före och visa vägar till ett allt mer hållbart samhälle. Men låt oss också lyssna in relevanta perspektiv innan vi köper in oss på en lösning som förvisso kan få klimatångesten att minska, men som knappt gör någon skillnad för de frågor som vi vill värna.

Låt oss också lyssna in relevanta perspektiv innan vi köper in oss på en lösning som förvisso kan få klimatångesten att minska, men som knappt gör någon skillnad för de frågor som vi vill värna.

Kristna elever vittnar om ifrågasättanden och mobbning

Kristna skolelever utsätts ofta för ifrågasättanden från lärare och klasskamrater. Problemet uppmärksammas nu av Mikael Mogren, biskop i Västerås stift, och Micael Grenholm, pastor i Uppsala Mosaik.

Nyheter · Publicerad 17:00, 20 nov 2019

I ett inlägg på Facebook återger Mikael Mogren ett samtal han haft med sina ungdomsrådgivare under kyrkomötet i Uppsala.

”De berättar hårresande egna erfarenheter om vad deras lärare lär ut om kristen tro”, skriver han.

Flera lärare och elever ska ha sagt att kristen tro är fientlig mot vetenskapen och att den därför inte passar in i dagens samhälle.

”Enligt ungdomsrådgivarna är det att verkligen 'komma ut' att säga sitt när kristen tro och kyrka kommer på tal. Det bryter normen”, skriver Mogren vidare, och ger flera exempel på vad dessa ungdomar säger:

”Vi måste alltid försvara oss”, ”En lektion var jag tvungen att gå ut för att de började attackera mig, jag orkade inte vara kvar”, ”Lärarna verkar tro att de är rebelliska när de angriper kristen tro. De tror att de attackerar makten, men de är bara mobbare.”

Med anledning av biskopens inlägg skriver Micael Grenholm på sin blogg Hela pingsten att han själv har pratat med hundratals kristna ungdomar när han varit ute och föreläst om apologetik.

”Kristendomen framställs oftast som gammaldags, ovetenskaplig, skitsnack, en saga, motbevisad. Ateism, däremot, tecknas enligt dem som vetenskaplig, självklar, neutral och logisk”, skriver han.

Grenholm konstaterar att allt detta är i linje med Karin Kittelmann Flensners forskning. I sin avhandling om religionsundervisningen i gymnasieskolan visade hon att en ateistisk grundinställning råder i flera skolor. Religiösa upplevdes underkasta sig märkliga, irrationella regler, och man kunde tala om dem som ”ointelligenta eller psykiskt sjuka”.

”Skolans undervisning om religion ska sträva efter att vara neutral. Att främja ateismen och raljera över religion i allmänhet och kristendom i synnerhet är inte neutralitet”, avslutar Micael Grenholm.

Fånga ljuset i vintermörkret

Vardag En lång mörk vinter ligger framför oss. Då kan det vara svårt att se ljuset i tunneln. Men många kan få tillräckligt med dagsljus även på vintern. –... tisdag 19/11 10:00

Svenska kyrkan: Ann Linde bör fördöma USA:s Israelbesked

Svenska kyrkans högsta ledning motsätter sig USA-regeringens beslut att inte längre betrakta israeliska bosättningar i Judeen och Samarien som olagliga. Kyrkostyrelsens presidium uppmanar också utrikesminister Ann Linde att markera mot amerikanernas nya hållning.

Nyheter · Publicerad 14:40, 20 nov 2019

I ett pressmeddelande från kyrkostyrelsens presidium, undertecknat av styrelsens ordförande, ärkebiskop Antje Jackelén, samt första och andra vice ordföranden, Wanja Lundby-Wedin och Daniel Tisell, uppmanar de den svenska utrikesministern Ann Linde att agera, både genom Sverige och EU, för att ”upprätthålla överenskomna utgångspunkter för en tvåstatslösning”.

Kyrkoledarna menar att det internationella samfundet, inklusive FN och EU, hittills har varit eniga om att de judiska bosättningarna är oförenliga med en tvåstatslösning.

De hänvisar också till Svenska kyrkans egna erfarenheter av att ”bosättningar berövar den palestinska befolkningen mark och egendom, fragmenterar Västbanken och omöjliggör en livskraftig palestinsk stat med möjlighet till ekonomisk utveckling”.

Samtidigt som de tre samfundsledarna konstaterar att idén om en tvåstatslösning visserligen ifrågasätts av allt fler, både lokalt och i omvärlden, så menar de att den bygger på ”avgörande principer om självbestämmande och säkerhet för både Israel och Palestina”.

Jackelén, Lundby-Wedin och Tisell hävdar vidare att de israeliska bosättningarna är ”byggda på ockuperad palestinsk mark, utgör brott mot folkrätten och är ett avgörande hinder för fred”.

Den amerikanske utrikesministern Mike Pompeos påstående att konflikten aldrig kommer att lösas på juridisk väg, vänder sig Svenska kyrkans högsta ledare också emot.

”Folkrätten och respekten för den regelbaserade världsordningen måste vara utgångspunkten för en lösning av konflikten. Det gäller i Israel och i Palestina och i resten av världens konflikter”, skriver de.

Al-Hol är ett läger i Syrien där IS-familjer hållits fångna. Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Säpo: Sverige redo att ta emot IS-krigare

​​​​​​​Det finns ett litet antal svenska medborgare bland de IS-sympati-sörer som Turkiet nu deporterar till sina hemländer, rapporterar Ekot. Slutsatsen dras av Säpo, som säger att det finns en beredskap om dessa skulle återvända.

Nyheter · Publicerad 14:00, 20 nov 2019

– Vi försöker ha en så god bild som möjligt och följer utvecklingen noga så att vi kan vara så förberedda som det bara går, säger Ahn-Za Hagström, analytiker på Säpo, till Ekot.

Svenska medborgare som skickas tillbaka kommer att mötas av Säkerhetspolisen eller personal från andra myndigheter, enligt Hagström.

Turkiet meddelade för snart två veckor sedan att landet kommer att skicka tillbaka IS-sympatisörer. Beskedet gavs efter att landet genomfört en militär offensiv i norra Syrien.

Inrikesministern Süleyman Soylu har tidigare sagt att landet har fängslat närmare 1 200 utländska medborgare med kopplingar till IS. Exakt hur många som är svenskar är okänt.

S på kyrkomötet: ”Allas lika värde viktigare än frälsning”

Det är bra att människor blir frälsta, men att stå för alla människors lika värde är viktigare. Det menade Sara Waldenfors (S) i en het debatt om Alphakurser och äktenskapsteologi under kyrkomötet i Uppsala. På onsdagen röstades förslagen ner om ökat Alphafokus i Svenska kyrkan.

Nyheter · Publicerad 11:30, 20 nov 2019

Två förslag om att på olika sätt lyfta fram Alphakonceptet för att nå fler svenskar med det kristna budskapet inkom till årets kyrkomöte, Svenska kyrkans ”riksdag”. Men trots att Alphagrupper är en framgångsrik metod i tusentals kyrkor världen över, vill inte en majoritet i kyrkomötet ställa sig bakom förslagen.

Orsaken är främst en formulering från prästen och Alphagrundaren Nicky Gumbel, där han står upp för äktenskapet mellan man och kvinna. Alpha tar dock över huvud taget inte upp äktenskapsteologi vid sina samlingar och används även av samfund med en liberalteologisk syn.

Men kyrkolivsutskottet skriver i sitt betänkande att man anser det vara ”problematiskt” att stödja förslagen.

Detta blev den fråga som debatterades mest intensivt när kyrkomötet hade den uppe under tisdagen, med över 40 olika inlägg i diskussionen.

Sara Waldenfors, som företräder Socialdemokraterna i kyrkomötet, representerade utskottet och menade att man haft en ”spänstig” debatt om förslagen.

– Jag tycker att det är underbart att människor kommer till tro på Jesus Kristus och blir frälsta. Det vill vi alla. Jag tror inte det är någon i vårt utskott som skulle säga något annat.

– Men det är fortfarande så att alla människors lika värde är viktigare. Så är det.

Uttalandet fick flera att reagera, däribland David Castor som representerar Frimodig kyrka. Han menade att debatten i utskottet snarare varit ”en illasinnad och svartmålande diskussion fylld av lögner och påhopp”, och Castor betonade:

– Ingenting av det kyrkan gör är viktigare än att människor kommer till tro på Jesus Kristus.

Flera biskopar var också uppe i debatten och uttryckte sig positivt om Alpha, utan att direkt ta ställning för motionerna.

När förslagen var uppe till omröstning under onsdagen gick en bred majoritet i kyrkomötet på utskottets linje och motionerna föll således.

Representanter för Krist­demo­kra­ter för en levande kyrka stod bakom en av motionerna om Alpha i årets kyrkomöte. I en debattartikel i Världen idag tidigare i år skrev man:

”I en situation när deltagare i Svenska kyrkans gudstjänster minskat kraftigt under en längre tid, och när forskningen betonat bristen av grundläggande trosundervisning som en viktig orsak, bör Alphakursen kunna vara ett viktigt redskap för Svenska kyrkans församlingar att använda sig av.”

Ingenting av det kyrkan gör är viktigare än att människor kommer till tro på Jesus Kristus.

Min exman sviker vår son gång på gång, vad ska jag göra?

Familjefrågan Familjefrågan. Min son Kevin är tolv år och bor med mig. Jag och sonens pappa är skilda. Min exman sviker ofta vår son genom att lova saker de ska göra och köpa,... fredag 15/11 11:20
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Hälsning från bron i Mostar

Missionsrapporten Missionsglimten. Jag står nu på den nybyggda bron Stari Most i staden Mostar i Bosnien-Herzegovina. Bron invigdes 1566 och är ett av Unesco:s världsarv. Jag tänker på...