Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Onsdagens debatt i Aktuellt. Foto: SVT

SVT-direktören hotar yttrandefriheten inifrån

Ledare · Publicerad 00:01, 30 sep 2016

De politiskt korrekta. Åsiktskorridorens aktiva vardagsarbetare. Löjligt svassande arméer av anpassliga åsiktsbärare, som vet hur man skall uttrycka sig rätt utan att den egna inkomsten hotas. Alla ovan nämnda har på ett oväntat dramatiskt sätt fått se sin sådd bära frukt de senaste dagarna. Nu ställs oförblommerat och öppet krav på åsiktsreglering.

Inte ens tungviktaren, och erkänt skicklige, Jan Helin, Aftonbladets tidigare chefredaktör och numera SVT:s programdirektör, kunde stå emot trycket när de korrekta samordnade sina trumpetstötar. Det vi sett som efterspel till Bokmässans beslut att upplåta monter till den högerextrema tidningen Nya Tider har blivit en tvetydig debatt om yttrandefrihetens gränser. Men också en debatt som avslöjat hur de som påstår sig värna yttrandefrihet och demokrati lätt spårar ur och blir åsiktspoliser och censurens förtrupper. Den pinsamma debatten i SVT Aktuellt på onsdagskvällen (28/9) illustrerar väl vad som håller på att ske.

SVT:s programdirektör hade fått kalla fötter efter massiv kritik mot en tidigare aktuelltsändning, där två extremister – historikern in spe, Henrik Arnstad och Nya Tiders chefredaktör, Vavra Suk – i olika rum debatterade tidningens närvaro på Bokmässan. På DN Debatt försökte Helin därför formulera sig så att både DN:s Peter Wolodarski, och den åsiktskorrekta armé han numera tycks leda, skulle känna att Helin tagit kontrollen över vilka åsikter som är rumsrena för SVT. Så här skriver Helin i DN (28/9) bland annat:

 ”Det är därför ytterst komplicerat för SVT att ordna debatt mellan en part som i sin politiska retorik vill påstå att människor med en särskild religion eller etnicitet utgör ett hot mot nationen eller på grund av sitt ursprung är särskilt benägna att begå brott. Det är i grunden en uppfattning om att människor har olika värde. Demokratiparagrafen hamnar då i blixtbelysning och SVT riskerar att hamna i det läget som kallas för falsk balans. Vi ger intrycket av att detta är en fråga som andra där man kan ha lite olika uppfattningar och vi själva har ingen uttalad uppfattning. Journalistik som inte inser problematiken i detta kan ge intrycket av att agera opartiskt, men reducerar sig i verkligheten till en aktör som normaliserar en människosyn som står i strid med demokratiparagrafen.”

Här illustreras den glidande skalan mot censur och tankereglering. Är alltså SVT den instans som skall definiera vilken ”människosyn” som är riktig, och vad ryms i så fall i begreppet "människosyn"? Ska det till exempel inte vara tillåtet att kritisera andra kulturer? Hur blir det med andra religioner, får de kritiseras, eller kanske bara vissa? Kan personer med olika syn på ofödda barn och abort sägas företräda samma människosyn, eller åtar sig SVT rätten att marginalisera den ena uppfattningen? Är frågan om samvetsfrihet en människosynsfråga, enligt SVT, eller en människorättsfråga? Är en debatt om homosexuell livsstil en fråga om människosyn eller ska SVT börja fälla domslut över personer med en klassisk syn på äktenskap och samlevnad? Kort och gott: var går gränserna för tillåten, respektive otillåten, människosyn och vem är det som ska dra gränserna? Helin själv kanske?

Detta är förstås en orimlig hållning i en demokrati där yttrandefriheten hyllas. Helin uttrycker sig luddigt. Därför blir hans åsikter så farliga. Har kanske arvet från Aftonbladets leninistiska/kommunistiska kultursida satt sig så djupt i honom att han inte i sitt nya uppdrag ens inser innebörden i ett ord som åsiktskontroll?

Helins uppträdande i Aktuelltsändningen i onsdags var dessutom skrämmande på annat sätt. Han använde sig av uppenbar härskarteknik mot sina opponenter, som också råkar vara hans anställda och medarbetare. Janne Josefsson såg ett tag närmast skrämd ut av en chefs övermakt. Hela föreställningen blev ett pinsamt jippo som på sin höjd borde ha stannat i Aktuellts redaktionslokaler.

Å andra sidan kom nu luddiga, mörka åsikter fram i ljuset. Det blev uppenbart hur en chef i Public service inifrån blir ett hot mot yttrandefrihet och mångfald. På så sätt är det Janne Josefsson som symboliserar ”Sankt Göran” mot sin chef, Helin, som gör allt för att förverkliga rollen som ”Draken”.

Ingen vill försvara vare sig höger- eller vänsterextremister. Men det är i den öppna debatten vi ska besegra dessa ondskans krafter.

Ingen vill försvara vare sig höger- eller vänster-extremister. Men det är i den öppna debatten vi ska besegra dessa ondskans krafter.

Infiltration mest effektivt mot religion

Ledare Mitt i högsommaren släpptes de nya resultaten från världens största undersökning av människors... lördag 19/9 00:00

Kristna i Dalsland sprider hopp med Jesuskampanj

Mellerud. Kampanjen ”Jesus till Dalsland” är inne på det tredje av sex planerade år. Just nu är Mellerud i... söndag 20/9 11:00

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom...