Under sång och dans ska man säga: ”Alla mina källor har jag i dig.”
Psaltaren 87:7

Världen idag

Under måndagen utfrågades Stefan Löfven av KU om regeringens pandemistrategi. Foto: Anders Wiklund/TT

Svensk coronastrategi: likt en hal tvål

Ledare · Publicerad 00:00, 28 apr 2021

Förhören i riksdagens konstitutionsutskott (KU) om regeringens pandemi­strategi fortsätter, under måndagen med den viktigaste aktören själv, nämligen statsminister Stefan Löfven (S).

I ett synnerligen hövligt, och för radiolyssnarna trevligt, tonläge ställde KU-ledamöterna under närmare tre timmar sina frågor, varvid statsministern tålmodigt, och ibland oprecist, lämnade sina svar. Tyvärr kan konstateras att Löfvens svar på uppriktig oro från C och KD om religionsfriheten och inställda fysiska gudstjänster möttes med närmast oengagemang och korthuggna besked. 

KU-veteranen Tuve Skånberg (KD) beskrev vad som blivit hans mantra under förhören: det är lika lätt att finna en samlad regeringsstrategi kring pandemibekämpningen som att fånga en tvål i duschen. 

Ändå var han nära fångst under måndagen: statsministern erkände att ett dokument ”han sett” låg till grund för vad som lagts ut på regeringens hemsida ”och att alla var överens”. Något formellt beslut fattades dock aldrig. 

Mer precist än så blev det inte. Skånbergs tvåljakt får fortsätta.

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10