Ert tal ska alltid vara vänligt kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en.
Kolosserbrevet 4:6

Världen idag

Nationellt utgörs de fyra toppkandidaterna inom Demokraterna av en i huvudsak ålderstigen skara, påpekar Per Ewert. (Fr v: Tom Steyer, Elizabeth Warren, Joe Biden, Bernie Sanders, Pete Buttigieg och Amy Klobuchar) Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Svårt för Demokraterna att segra över Trump

Ledare · Publicerad 00:00, 22 jan 2020

Det amerikanska valåret 2020 är inne. Dock med helt andra förutsättningar än förra gången det skulle väljas president. Den gången överskuggades allt av en frispråkig affärsman vid namn Donald, som till mångas förvåning höll hela vägen in i Vita huset.

Även därefter har det politiska livet i USA helt cirkulerat kring president Trump.

Innan demokraternas primärvalsturné strax rullar i gång ska också en riksrättsprocess avhandlas mot presidenten, en episod som dock riskerar att uppfattas mer som politiskt käbbel än som en legitim process för att avsätta presidenten. Få tecken tyder på annat än att Trump går fri, även om den sparkade säkerhetsrådgivaren John Boltons vittnesmål möjligen kan skaka om det utslag som annars förväntas ske enligt partilinjerna.

Därefter ska Trump utmanas av hungriga motkandidater från det demokratiska partiet. Förresten, hungriga är för ovanlighetens skull inte den bästa benämningen på de kandidater som i år söker världens mäktigaste politiska ämbete.

Vi ska inte helt avfärda den unge borgmästaren Pete Buttigieg, som ligger bra till i de delstater som är först ut. Men nationellt utgörs de fyra toppkandidaterna av en tämligen ålderstigen skara.

Om Elizabeth Warren skulle vinna Demokraternas nominering, besegra Trump och installeras som president i januari nästa år, skulle hon inte bara bli den första kvinnliga presidenten någonsin. Hon blir också den äldsta personen någonsin att sväras in; hon fyller 72 år nästa år.

Ändå är Warren rena ungdomen jämfört med de övriga demokratiska kombattanterna. Både Joe Biden och Michael Bloomberg fyller nästa år 79 år, men överträffas av Bernie Sanders som klockar in på 80 år. Om han skulle hålla åtta år som president är han nästan 88 år när han kliver av. Att jämföra med ynglingen Trump, som nästa år bara fyller 75 år.

Ålder är naturligtvis ingen nackdel i sig. Vårt svenska samhälle är snarare alltför infantilt, där ungdom alltför ofta premieras framför kompetens, och vi kunde lära av USA:s exempel. Men bristen på unga och hungriga kandidater är ändå ett svaghetstecken hos det demokratiska parti som velat framstå som en kraftfull framtidsrörelse i opposition mot den republikanska administration, som både det svenska och amerikanska etablissemanget på sedvanligt sätt har avfärdat som hopplöst passé.

När den demokratiska talmannen Nancy Pelosi – som för övrigt fyller 80 år redan i år – nu har lämnat in åtalet mot presidenten, innebär det att den övriga politiska debatten står på paus i ytterligare någon vecka. Men det är en brist i amerikansk politik att Demokraterna inte har lyckats lotsa fram någon vassare utmanare. Sanders och Warren är alltför långt åt vänster för den genomsnittliga amerikanska väljaren, och både Biden och Bloomberg har sin mest aktiva period bakom sig.

Grundtipset måste ändå vara att förre vicepresidenten Joe Biden blir Demokraternas kandidat – tidigare vicepresidenter brukar alltid vinna sitt partis nominering. Men det är svårt att se honom hantera Trumps sluggerstil. Trots presidentens oberäkneliga och ofta omogna uppträdande, har hans administration ändå lyckats genomföra en stor del av sina vallöften.

Donald Trump tycks därför, mot alla odds, ha ganska hyggliga möjligheter att få sitta kvar i Vita huset, vilket även skulle medföra goda chanser att säkra en konservativ majoritet bland domarna i Högsta domstolen för lång tid framöver.

Den möjligheten är också ett av de viktigaste skälen för de liberala att vilja få bort Trump, och följaktligen också ett av de viktigaste skälen för värdekonservativa väljare att stödja historiens märkligaste USA-president.

Trots presidentens oberäkneliga och ofta omogna uppträdande har hans administration ändå lyckats genomföra en stor del av sina vallöften.

Människovärde fick ny ordförande

Abort. Föreningen Människovärde vill verka för ökad respekt för människans okränkbara värde. Nu har man... lördag 30/5 07:00

FN-kommitté stoppade utvisning av dödshotad konvertit

Asyl. FN:s kommitté för mänskliga rättigheter har stoppat utvisningen av den kristne konvertiten Mostafa,... fredag 29/5 20:00

En föraktad, en våldsam och en oomvänd lärjunge

I närheten till Jesus blev själviska skatteindrivare, hatiska nationalister och... lördag 30/5 00:00

Ivo fick in 3 000 anmälningar – ser allvarliga brister

Corona. Sedan mitten av mars har Ivo fått in omkring 3 000 tecken på risk inom vård och omsorg. Myndigheten... fredag 29/5 16:38

En föraktad, en våldsam och en oomvänd lärjunge

I närheten till Jesus blev själviska skatteindrivare, hatiska nationalister och...

Hur kan jag sluta vara ”den duktiga flickan”?

Familjefrågan. Jag har alltid varit extremt högpresterande och har väldigt höga krav på mig. Jag skulle nog säga...

Socialistiska och liberala förbudskrav tog över svensk skola

Kampen om den svenska skolan (del 4/4). Efter 1990-talets friskolereform återfick Socialdemokraterna makten och inledde en rad samordnade...