Ert tal ska alltid vara vänligt kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en.
Kolosserbrevet 4:6

Världen idag

Hos evangelisten som predikar Jesus, eller bland elitens vimmel i Almedalen, var finns kraften till verklig samhällsförvandling? ”Den kristna tron är en möjlighet till verklig befrielse och nystart på djupet”, skriver Per Ewert i dagens ledare. Foto: Henrik Montgomery/TT, Mikael Good/ Arkiv

Stakset vs Almedalen – vem har svaren?

Ledare · Publicerad 00:00, 4 jul 2019

Almedalsveckan i Visby är i full gång. Det vilar en viss dubbelhet över denna stora tummelplats för svensk demokrati. Hela Sveriges opinionselit är samlad för att lyfta angelägna samhällsfrågor, men också för att mingla och gå på disco. Frågan är då om morgondagens samhälle denna vecka främst formas i Visby – eller kanske någon annanstans?

Parallellt med att politiker och lobbyister möts i Almedalen finns fotfolket kvar på fastlandet. Stefan Löfven hade detta år planerat att avstå Visby för att i stället besöka Ullared. Shoppingturen fick visserligen stryka på foten när statsministern i stället tvingades stanna i Bryssel på EU-toppmötet. Men idén är ändå intressant. Visst kan det tänkta Ullaredbesöket betraktas som ett fiffigt medieutspel, men Löfven har ändå en poäng i att den verkligt genomgripande samhällskraften finns i vanliga människor, snarare än hos etablissemanget.

Samtidigt som Almedalsveckan och statsministerns tänkta fastlandsturné hålls också ytterligare en konferens, den stora kristna tältkampanjen i Sävsjö med Sebastian Stakset som en av talarna. Den kommer inte att få samma mediala genomslag, men den kan ändå utgöra en källa till en mer djupgående förvandling genom en kraft som kommer underifrån via folket, men som samtidigt hämtar sin källa ovanifrån.

Även i Almedalen finns kristna organisationer som anordnar seminarier i aktuella samhällsfrågor; den kristna rösten är i högsta grad levande i det offentliga samtalet. Men det är värdefullt när förkunnelsen tas ett steg längre och även inbjuder människor till förvandling på insidan. Därför var det ett gott initiativ när pingströrelsen och Daniel Alm härom kvällen höll en form av väckelsemöte på Donners plats mitt i Visby, där människor spontant fick förbön och flera vittnade om att de upplevt helande.

Den kristna tron är något mer än bara en åsikt bland andra. Den är en möjlighet till verklig befrielse och nystart på djupet. Därför ska vi inte utesluta att den konferens som nu inletts i Sävsjö kanske får ett starkare genomslag än hela det etablissemang som samtidigt trängs kring vinglasen i Visby. När trion Severin/Weichbrodt/Stakset inlett sin landsomfattande tältkampanj är det med ett budskap om en större förändring än den som kan ske genom lagar och förordningar. Den största förändringen är nämligen den som sker i människans hjärta.

För nära tvåtusen år sedan stod elva mänskligt sett bedrövligt rustade apostlar inför den enorma befallning Jesus gett dem: att gå ut i hela världen och göra alla folk till lärjungar. Från deras egna förutsättningar sett var det ett helt orimligt uppdrag. Men efter pingstdagen kunde de trots sin mänskliga ofullkomlighet gå ut i Andens kraft och bli starten på en rörelse som under tre sekler arbetade under hårt motstånd från den politiska makten, men som likafullt växte och växte – till det som i dag blivit den största folkrörelsen i mänsklighetens historia.

Hur många nya reformer sekulära politiker i Almedalen än lovar, så har de ändå ingen större anledning till hopp, om de samtidigt räknar bort Gud som tänkbar medspelare. För utan Gud är människan bara en samling atomer ute på en ytterst sett meningslös resa från ingenting till ingenting. Men om människan är skapad av en helig och kärleksfull Gud som kallar en förlorad mänsklighet hem till sig, då är titeln för den stora tältmötesserien väl vald: ”Det finns hopp”.

Om en sådan Gud finns tillgänglig, då har han förmågan att förvandla både människan och samhället på riktigt. Därför skulle Sävsjöveckan i det större perspektivet kunna resultera i en mer genomgripande samhällsförändring än aldrig så många Almedalsveckor.

När trion Severin/Weichbrodt/Stakset inlett sin landsomfattande tältkampanj är det med ett budskap om en större förändring än den som kan ske genom lagar och förordningar. Den största förändringen är nämligen den som sker i människans hjärta.

OM Sverige har begärt utträde ur Svenska missionsrådet

Ekumenik. I samband med Svenska missionsrådets årsmöte nyligen tillkännagavs att missionsorganisationen OM... onsdag 3/6 09:50

FN-utspel om könsneutralt språk sågas

Normkritik. FN publicerade för två veckor sedan en uppmaning till användande av ett mer könsneutralt språk,... onsdag 3/6 06:00

Fyra aktuella frågor till SMR:s nya generalsekreterare

Personporträtt. I sin nya roll som generalsekreterare kommer Charlotta Norrby att få hantera många frågor, av vilka...