Jag vill prisa Guds namn med sång och upphöja honom med tacksägelse.
Psaltaren 69:31

Världen idag

Uppskattningsvis 400 000 personer i Stockholmsregionen får på torsdagen Staksets magasin ”Bara ljuset besegrar mörkret” som bilaga till DN. ”En historisk möjlighet att nå det sekulära Sverige”, skriver Jonas Adolfsson i sin ledare. Foto: Erik Simander/TT

Stakset-magasin når i dag 120 000 DN-hushåll

Ledare · Publicerad 00:00, 1 okt 2020

I dag får du som Världen idag-prenumerant ett härligt magasin, fullmatat med kristna vittnesbörd, som bilaga med tidningen. Samma magasin landar i brevlådan hos ytterligare 120 000 (!) svenska hushåll, nämligen hos Dagens Nyheters prenumeranter i Mellansverige som även de får magasinet som bilaga med torsdagens DN. 

Det betyder att ateister, agnostiker och troende, vänsterfolk och konservativa, undersköterskor och direktörer – totalt bortåt 400 000 DN-läsare – får del av det vackra magasinet där Jesus skiner fram som självklar huvudperson. 

Magasinets omslag pryds av bland annat rapp-artisten och tidigare kriminelle Sebastian Stakset vars omvändelse numera är vida känd bland den svenska allmänheten.

Dagens historiska utgivning är ett samarbete mellan Staksets organisation Heart of Evangelism och Världen idags dotterbolag ID media. Den sker i en tid då svenska folket, mer än på länge, fått uppleva bedrövelser och prövningar. Corona är bara förnamnet på problemlistan som rymmer en rad svårlösta problem. Det handlar om allt från klan-kriminalitet, skjutningar, psykisk ohälsa och stigande arbetslöshet till människohandel, ensamhet och segregation.

Och så plötsligt landar ett magasin på köksbordet med titeln ”Bara ljuset besegrar mörkret”. I artiklarna berättar människor, varav många befunnit sig på samhällets absoluta botten, att Jesus är på riktigt, att han kan förvandla en människa – inifrån! Fram tonar bilden av ett kristet evangelium med potential att lösa stora problem och utmaningar i vår tid. 

Frestelsen hos sekulära läsare att avfärda det hela som en provokation, ett intrång i deras privata sfär, kommer förhoppningsvis av sig inför magasinets många starka och osminkade berättelser. Ta bara fallet Sebastian Stakset. Många minns den rikskände, laglöse förortsgrabben och tillika sångaren i Kartellen, hur hans ögon en gång lyste av hat. Nu lyser de av kärlek. Och i kölvattnet av hans framfart kommer nya berättelser från andra ”hopplösa” individer som valt att ta samma beslut som Stakset tog – att bjuda in Jesus som Frälsare och Herre i sitt liv. 

Det som varken professionell socialtjänst, psykiatri eller polisinsatser fullt ut lyckats med – att få hårda hjärtan att mjukna och hat att bytas mot kärlek – har plötsligt blivit möjligt.

Sebastian Stakset personifierar många av de samhällsproblem som vårt land i dag står handfallna inför, de svarta skuggor som vi helst vill tänka bort men som nu – det inser allt fler – utgör ett reellt hot mot vårt fria samhälle.

Det vackra magasinet som på torsdagens förmiddag landar på mängder av svenska köksbord kan förhoppningsvis väcka nya tankar hos vanligt folk: ”Men kära nån, här finns ju svaret på förortskriminalitet och på den våldsspiral som ingen tycks kunna stoppa.” 

Ja, tänk om det är så. Och tänk om detta budskap också är svaret på den skötsamme IT-chefens längtan efter frid på insidan. Magasinet som når hundratusentals människor kommer hur som helst att ge människor något att på allvar fundera över. 

Utöver de totalt 130 000 hushåll som via Dagens Nyheter och Världen idag får magasinet hem i brevlådan, kommer det även att spridas via enskilda och församlingar runtom i landet. Totalt trycker vi 200 000 magasin och den som vill kan beställa 100 eller kanske 1000 ex via Världen idags kundtjänst. 

Vi är oerhört glada att kunna vara en del av den här satsningen. Den sker i ett ögonblick i historien då vårt land, skakat av pandemi och social oro, kanske är mer lyhört än på länge. Som kristna vet vi att ljuset har potential att besegra mörkret, att det finns hopp för varje människa. Detta är ju också själva essensen av det enkla, men kraftfulla budskap som kallas evangelium. 

Denna historiska torsdag kommer detta budskap, som få gånger i modern tid, på allvar nå fram till det sekulära Sverige. Men om satsningen ska få verklig effekt måste många krafter samverka. Den kristna kyrkan kan här spela en nyckelroll genom att på olika sätt följa upp torsdagens utgivning, till exempel genom att själv sprida Staksets magasin i sina närområden och städer. Och inte minst, stå med oss i bön om att utgivningen i Dagens Nyheter ska falla i god jord! 

Det som varken professionell socialtjänst, psykiatri eller polisinsatser fullt ut lyckats med – att få hårda hjärtan att mjukna och kärlek att bytas mot hat – har plötsligt blivit möjligt.

Jesus kallar alla lärjungar att förneka sig själva

Gästledare Lagom till Pingst FFS rådslag i maj 2023 utkom forskningsrapporten ”Pingströrelsens ecklesiologi i... fredag 9/6 00:10