På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Typiskt kristna begrepp har börjat dyka upp i svensk vardagsmiljö under pandemin. Foto: Mikael Good

Självrannsakan och samvete som grund

Ledare · Publicerad 00:00, 17 apr 2021

Spridningen av corona­viruset i Sverige är mycket allvarligt under den nu pågående tredje smittvågen. Utvecklingen har gått så långt att det regionala smittskyddet i Uppsala län samt Värmland denna vecka därför valt att gå ut med anvisningen och rådet om en ”personlig lockdown”. 

Det myndigheterna önskar är alltså en nedstängning av samhället, fast på frivillig och personlig basis – inte som ett formellt beslut. 

Bland de begrepp som det regionala smittskyddet och länsstyrelsen använt i sin kommunikation till allmänheten hänvisas bland annat till (genuint kristna) begrepp som ”rannsakan” och ”självrannsakan”, om hur man lever och vad man är beredd att avstå ifrån för det gemensamma bästa, det gemensamma goda. 

Tankarna vetter mot kristen erfarenhet av samvetets betydelse för den enskilda människan som en kompass för hennes liv och livsföring.

I praktiken visar denna ”personliga lockdown”, eller nedstängning, som myndigheterna förespråkar på hur relevanta kristna begrepp och kristen livserfarenhet fortfarande är i dagens svenska samhälle.

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Senaste nytt

    Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

    Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier