Men en sak får ni inte glömma, mina älskade: för Herren är en dag som tusen år och tusen år som en dag.
2 Petrusbrevet 3:8

Världen idag

Putin-regimen utsätts för en bred internationell isolering. Foto: AP/TT

Putin kan erfara Chrustjovs öde

Ledare · Publicerad 00:00, 3 mar 2022

EU-minister Hans Dahlgren (S) gör rätt i att trycka på EU i syfte att få unionen att agera än mer resolut mot det ryska toppskiktet av rika oligarker. Tillsammans med militären, polisen, säkerhetstjänsten, statliga medier och ledarskiktet i den rysk-ortodoxa kyrkan framstår oligarkernas stöd som en förutsättning för Putin att behålla sin auktoritära kontroll över Ryssland.

Trots personliga risker har åtskilliga kritiska opinionsyttringar kommit till uttryck inne i Ryssland emot den fullskaliga invasionen av Ukraina. Putin-regimen utsätts för en bred internationell isolering, uteslutning från idrottsvärlden samt en omfattande ekonomisk bojkott. Oligarkerna får betala ett eget ekonomiskt pris och stängs ute från Väst.

Efter att Kubakrisen 1962 fört Sovjetunionen och USA till randen av ett tredje världskrig underminerades dåvarande sovjetiska kommunistledaren Nikita Chrustjovs maktställning. Två år därefter avsattes han – och hamnade i husarrest.

Ett halvt sekel senare får gärna historien återupprepa sig inne i Kremls maktkorridorer.

Demonstrationerna handlar om vad vi anser vara demokratiskt

Israelkommentar Folk demonstrerar på gatorna i hela Israel. Varje lördagskväll sedan över en månad är man ute på... torsdag 23/3 00:00