Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

När Lööf närmar sig S sjunker opinionsstödet för Centern

Ledare · Publicerad 00:10, 2 jun 2022

Dagens Nyheter och Expressen är de ”kristallkulor” man ska titta i om man vill veta vad som planeras i det socialdemokratiska partiet. Många utspel har föregåtts av att marken jämnats av de två stora tidningar som kallar sig liberala, oberoende eller rent av borgerliga.

Under hösten 2021 sågade DN i en serie hårt vinklade artiklar Sveriges friskolor längs fotknölarna, strax innan Socialdemokraterna förklarade att detta skulle bli en av deras stora valfrågor. Det är svårt att inte se ett samband. DN:s försök att krossa den av föräldrar och elever uppskattade Engelska skolan var brutalt i såväl text som bild. Och det fick avsedd effekt: en stor folklig vrede.

I början av 2022 var DN tidigt ute med en serie partiledarintervjuer, där de mindre partierna presenterades först, därefter Moderaterna och Sverigedemokraterna och sist statsminister Magdalena Andersson.

Men det fanns ett undantag, Centerpartiet, som trots ett valresultat under tio procent ändå presenterades näst sist, någon dag före Socialdemokraternas partiledare. Redigeringen var gjord så att ett intryck förmedlades av nära kopplingar mellan dessa två partier. Intervjun med Annie Lööf handlade i stort sett helt om den av DN och Socialdemokraterna hårt drivna friskolefrågan, och vinklingen blev att Lööf ändrat sin inställning till friskolorna, en signal om att de två partierna nu låg på samma linje.

Tveksamt dock om partiet delade hennes omsvängning.

Kristallkulan sade alltså att ett närmare samarbete mellan dessa partier låg på bordet i partiernas slutna planeringskammare. Socialdemokraterna hade i slutet av 2021 förlorat sin dåvarande koalitionspartner Miljöpartiet – sannolikt utan alltför många tårar – men det innebar ett akut behov av en ny samarbetspartner och det fanns i princip endast en tänkbar: Centerpartiet.

För Centerpartiet var frågan känsligare. Det gällde att steg för steg plantera det kommande samarbetet i medborgarnas medvetande. Häromdagen kom en första testballong – i Expressen.

Tidningen hävdade, med hänvisning till hemliga källor, att Centerns partiledning nu på allvar rör sig mot det regeringssamarbete som Annie Lööf inför förra valet helt avvisade. Gissningsvis får vi framöver se fler utspel i denna riktning och, om det känns bekvämt, kanske också ett utspel (till exempel i Almedalen?) om regeringssamverkan efter valet i höst.

Problemet är att Centerväljarna förstått signalerna och gett ett oväntat kraftfullt besked: ett snabbt minskat stöd till Centerpartiet under våren. Delvis hänger detta samman med partiledarskiftet i Liberalerna och turbulensen kring Ebba Busch, vilket gett dessa partier ett ökat opinionsstöd. Men beskedet är ändå tydligt: Centerns väljarstöd viker.

Det gör en öppen uppslutning bredvid partiets huvudmotståndare i förra valet, Socialdemokraterna, riskabel. Men utan den hänger Centerpartiet i luften, utan allianser och utan någon att profilera sig emot. Det är ett bekymmer för Centern, men också för Socialdemokraterna, som nu får svårt att presentera ett regeringsalternativ.

Problemet är att Centerväljarna förstått signalerna och gett ett oväntat kraftfullt besked: ett snabbt minskat stöd till Centerpartiet under våren.

EU vill se märkning av AI-material

AI. En särskild märkning bör införas för AI-skapat material, anser EU-kommissionen i nya förslag. – Jag... tisdag 6/6 22:00

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00