På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Kinas president Xi Jinping anländer till ett möte med FN. Foto: Jason Lee, TT

Maktfullkomligt Kina behöver skakas om

Ledare · Publicerad 00:01, 19 dec 2016

Diplomatisk finess tillhör inte Donald Trumps största talanger, och ingen förväntar sig att USA:s nye ledare ska följa inarbetade spelregler i relation till andra ledare. Ett telefonsamtal till Trump Tower har dock satt igång större internationella förvecklingar än andra. Med sitt korta samspråk med Taiwans president lyckades den blivande presidenten reta upp ledningen i Peking till kontrollerat ursinne. Just den här gången kan dock Trumps tramp i det diplomatiska klaveret oavsiktligt ha kommit ganska lägligt.

Samtidigt som USA:s nya ledning tycks vara på väg att närma sig Ryssland, börjar stämningen mellan USA och Kina tvärtom bli alltmer obekväm. Men det behöver inte vara något enbart negativt. Den kinesiska ledningen har bara det senaste året tagit tydliga steg mot ökad maktfullkomlighet. Och det finns anledning att öka pressen på Mittens Rike. Donald Trumps småprat med Taiwans ledning för, om inte annat, upp ärendet på den akuta agendan.

På senare tid har Kinas kommunistiska ledning ökat sina maktambitioner på åtminstone tre områden. Samtliga är klart bekymmersamma för den som uppskattar ett fritt och öppet samhälle, såväl inrikes som utrikes. 

Med hjälp av fraktskepp och betong har Kina snabbt och mycket medvetet flyttat fram sina schackpjäser i Sydkinesiska sjön. På bara något år har de byggt om ensligt belägna korallrev till konstgjorda öar med bland annat landningsbanor för stridsflyg. Detta är oroväckande i sig, och blir dubbelt obehagligt när vi betänker att dessa nya öar ligger långt utanför Kinas erkända territorialvatten, i områden som Filippinerna och andra stater anser tillhör dem.

Permanenta skiljedomstolen i Haag slog i somras fast att Kina inte kan göra några legitima anspråk på dessa rev. Peking hade dock redan i förväg förklarat att man avsåg att strunta blankt i domstolens utslag. Folkrepubliken spänner musklerna för att visa vem som är starkast, och det kommer att kosta på rejält för den granne som vill utmana den röda jätten.

President Xi Jinping har under året också pekat med hela handen mot kinesiska massmedier. Den redan hårt övervakade pressen har fått beskedet att de tagit sig alltför stora friheter i enpartidiktaturen Kina. Xi besökte i våras personligen de ledande mediebolagen med budskapet att alla journalister behöver visa absolut lojalitet gentemot kommunistpartiet och bör hädanefter – som ledaren formulerade det – bära partiet som efternamn.

Slutligen står också religionsfriheten under hård attack. Regeringen har de senaste två åren tvingat flera tusen kristna kyrkor att montera ner sina kors. Andra kyrkor har förstörts, och den byråkratiska kontrollen kring församlingars verksamhet och förkunnelse har dragits åt ytterligare – samtidigt som antalet kristna bara fortsätter att växa, också under förföljelsen. Kristendomen betraktas av Pekingregimen som en farlig västerländsk infiltration, och den glipa av större öppenhet som kyrkan upplevde under Hu Jintaos ledning verkar nu åter ha stängts. 

Mycket av de här skeendena har utspelats under de västerländska mediernas radar. En samlad översyn pekar dock på att president Xi Jinping tycks vara i färd med att genomföra en mindre kulturrevolution.

Att skaka om den kinesiska ledningen en smula behöver därför inte vara något negativt, utan är kanske rentav nödvändigt.

Med sitt korta samspråk med Taiwans president lyckades den blivande presidenten reta upp ledningen i Peking till kontrollerat ursinne. Just den här gången kan dock Trumps tramp i det diplomatiska klaveret oavsiktligt ha kommit ganska lägligt.

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier