Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Låt kryssen visa vägen, KD!

Ledare · Publicerad 07:00, 29 jun 2011

När Kristdemokraterna på torsdagen inleder sitt riksting i Umeå finns det anledning att påminna partiet och dess ledning, med partiordföranden Göran Hägglund i spetsen, om att partiet rymmer en mängd outnyttjade resurser. Inte minst borde detta vara av betydelse när partiet ska välja en ny partistyrelse.

I det senaste valet var det ett antal KD-kandidater som lyckades att personkryssa sig in i de folkvalda församlingarna. Inte minst var detta tydligt i riksdagsvalet. Mikael Oscarsson kryssades in från Uppsala län, Annelie Enochson från Göteborgs stad, Roland Utbult från Bohuslän, Tuve Skånberg från Norra Skåne och den unge framtidsmannen Andreas Carlson från Jönköpings län.
Samtliga nämnda kandidater har det gemensamt att de har varit tydliga med sina kristna värderingar. De har ett starkt stöd hos kristenheten i sina partidistrikt, vilket har bäddat för många personkryss. Ett val är väljarnas möjlighet att uttrycka sin uppfattning, även när det kommer till personkryss.

Valberedningens förslag till ny partistyrelse måste därför vara minst sagt svårsmält för de kristdemokratiska väljarna. Valberedningen och väljarna går uppenbart i otakt. Ett riksdagsval är inte ett val till partistyrelse, men personkryssen i ett val borde – åtminstone för ett parti som vill och måste vinna respekt hos sin väljare – vara en värdefull indikation på lämpliga kandidater till partistyrelsen. Ett kristdemokratiskt parti kan aldrig vara okänsligt för de röster och den opinion som finns inom viktiga delar av svensk kristenhet och inom partiets egna väljarled.
Kristdemokraterna har i val efter val fortsatt att gå tillbaka. Med Göran Hägglund vid rodret har fyra förlustval inkasserats. I riksdagsvalet 2006 backade KD med 2,5 procentenheter, vilket följdes upp av en tillbakagång med 1,0 procentenheter i fjol. I valen till Europaparlamentet har det kristdemokratiska tappet varit 1,7 procent 2004 och 1,2 procent år 2009. I den senaste SCB-undersökningen ansåg endast 2,8 procent av väljarna att KD var det bästa partiet. Det måste betraktas som ett magplask.

Analytikerna står nu i kö för att råda Kristdemokraterna att vända åter till sin värdegrund. Folkpartiet och Moderaterna finns redan och den liberala agendan torgförs så bra utan Kristdemokraternas hjälp. De värdekonservativa väljarna ropar efter ett parti som tar tillvara på deras intressen. Vad är svaret från Kristdemokraternas riksting?
Rikstingsombuden har för vana att vara följsamma med valberedningens förslag. Ändå vore det rimligt att ett antal partidistrikt nu tog chansen att lufta sina innersta tankar om partipresidium och partistyrelse. Tillbakagången i opinionen är inte en slump. Den är ett resultat av otakten mellan partiledning och väljare. I valet av partistyrelse har rikstingsombuden nu en möjlighet att slå in på en bättre väg. En väg som leder till väljarna. Låt kryssen visa vägen!

Han möter IS-offer med evangelium och fotboll

Webb-tv. Som liten ville Merzek Botros bli fotbollsproffs, men på grund av sin kristna tro var han inte... måndag 30/1 12:00

Starka relationer viktigaste faktorn för att vara lycklig

Lycka. Den viktigaste nyckeln till lycka tycks vara starka relationer. Det är åtminstone den slutsats som... måndag 30/1 10:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10