Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Kyrkans utsäde och tillväxtens pris

Ledare · Publicerad 08:30, 15 jul 2011

Angreppet mot en koptisk kyrka i Egypten vid nyåret, då mer än 20 personer dödades, är en påminnelse om att hotet mot de kristna i världen har ökat.
Tre av fyra som i dag förföljs i världen, tror på Jesus. Fyra av fem som mördas på grund av sin tro, är kristna. Uppgifterna kommer från den tyska människorättsorganisationen International society for human rights (ISHR) och får stöd av flera andra människorättsgrupper. Tankesmedjan Pew research center visade i höstas att kristna trakasseras i två tredjedelar av jordens länder, fler än några andra religionsutövare, skrev Dagens Nyheter för några månader sedan.
Sedan den provisoriska militärregimen
i Egy­p­ten kom till makten, har situationen för de kristna förvärrats. Ytterligare kristna har dödats, medan kyrkor har attackerats och bränts.
Organisationen Open doors listar Nordkorea som det land som har värst förföljelse, tätt följt av Iran, Afghanistan och Saudiarabien. Åtta av de tio länder som finns överst på listan domineras av islam. Antalet förföljda kristna uppskattas till omkring 100 miljoner och de konkreta exemplen som Open doors offentliggjort på senare tid är otaliga.

I ett annat afrikanskt land, Nigeria, dödades pastor Titus Dama Pona i församlingen Evangelical church winning all i Maiduguri nu i juni. Han sköts ihjäl av muslimska extremister.
I Algeriet uppmanades Mustapha Krim, ordförande i en protestantisk kyrka, att komma till polisstationen i Bejaia den 22 maj. På polisstationen informerades han av guvernören om att alla religiösa byggnader förutom muslimska ska stängas permanent.
I Darfur-regionen i nordvästra Sudan greps Hawa Abdalla Muhammad den 9 maj i flyktinglägret i Abu Shouk, efter att myndigheterna anklagat henne för innehav och distribution av biblar till andra i lägret.
I juni arresterade kinesisk polis 16 medlemmar i husförsamlingen Shouwang i Beijing. I maj hotade hinduiska extremister att misshandla en pastor om han genomförde planerade möten
i Baskeria, i Sonbhadra-distriktet i Indien. Polisen sa åt honom att lämna området omedelbart samt att om något hände honom och hans familj, skulle polisen inte vara ansvarig.
I april grep polisen i Kina omkring 25 pastorer från den ovan nämnda Shouwangkyrkan, för att hindra dem från att fira söndagsgudstjänst på en offentlig plats. Och i Colombia i februari kom två beväpnade män hem till en pastor och sköt honom, hans 9-åriga dotter, samt en kvinna från hans kyrka, till döds.

Dessa exempel är endast ett litet axplock som illustrerar den förföljelse som kristna runt om i världen i dag utsätts för.
Jesus förutsåg att de som trodde på honom skulle bli hatade av alla för Jesu namns skull. Han uppmanade också sina efterföljare att – likt honom själv – be för dem som förföljer och välsigna dem som förbannar.
Vi som bor i länder där kristna än så länge inte förföljs, har en skyldighet att uppmärksamma detta och be för våra lidande syskon. Samtidigt är det värt att påminna om kyrkofadern Tertullianus som mitt i Romarrikets förföljelse av kristna uttryckte: ”Martyrernas blod är kyrkans utsäde”. Det är alltså ingen tillfällighet att antalet kristna ökar i världen samtidigt som detta pågår.
Frågan som hänger kvar till oss svenska kristna blir: Är vi beredda att stå för vår övertygelse, kosta vad det kosta vill?

Vi behöver inte springa tills vi spyr.

Ungkrönika Ungkrönika. Jag har ofta svårt att göra saker till hundra procent. När jag spelade innebandy aktivt hade jag en... lördag 4/7 00:00

Nytt franskt styre ska presenteras på onsdag

Frankrikes regering avgår, meddelar det franska presidentämbetet i ett uttalande. Ersättare till... fredag 3/7 18:00

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda