I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. Han var i begynnelsen hos Gud.
Johannesevangeliet 1:1–2

Världen idag

Bråvallafestivalen 2016. Foto: Izabelle Nordfjell / TT

Kaos i budskap ger kaos på fältet

Ledare · Publicerad 00:01, 11 jul 2016

Almedalsveckan är slut efter tusentals seminarier, utfrågningar och politiska tal. Idag går städpatruller över området för att göra Visby fint för kommande sommarturister. Det arbetet går normalt smidigt, eftersom varje arrangör haft ansvaret att först städa av sin egen monterplats. Det är ett ömsesidigt förtroende mellan staden och de medverkande.

Svensk sommar innebär också andra stora samlingar: festivaler, kristna konferenser och läger. Den här sommaren har sett många svarta rubriker om sexuella övergrepp och våldtäkter på festivaler. Tafsande och liknande kränkningar av den kroppsliga integriteten är inget nytt, men problemet har i år kommit upp till ytan. Det sorgliga är att många tjejer sagt att sådant förekommer hela tiden, det är något man får räkna med på krogen och på festival.

Kristna konferenser, läger och festivaler är inga fullkomliga platser. Där människor samlas är det nästan ofrånkomligt att destruktiva saker sker. Ändå är det tankeväckande att den här typen av brottslighet och kränkningar nära nog aldrig rapporteras från kristna storsamlingar under sommaren. Kanske återspeglas innehållet i besökarnas agerande gentemot varandra.

Hur besökarna behandlar den fysiska platsen säger även det något om vilket budskap som förmedlas under vistelsen. Härom veckan hjälpte jag till att packa ihop efter mina barns scoutläger. Efter nedplockningen ställde samtliga barn och föräldrar upp i kedja och gick över lägerplatsen för att garantera att inte ett enda främmande föremål skulle bli kvar i naturen. Spåren efter sekulära musikfestivaler ser ofta radikalt annorlunda ut. Radio Östergötlands reporter var förfärad över det slagfält hon fann efter årets Bråvallafestival. Skräp utan ände, blandat med mängder av kvarlämnade tält och andra saker av värde. ”Det ser ut som kriget, det ligger skit överallt” konstaterade reportern upprört, och undrade vad som egentligen hänt i dessa ungdomars attityd.

Frågan är högst relevant. Arrangörerna hade både före och i samband med festivalen informerat om vikten av hänsyn och att ta hand om den gemensamma miljön. De verkar ha gjort det mesta rätt. Men ändå gick så mycket snett.

Under Almedalsveckan deltog jag i flera paneler där jag fick anledning att återkomma till en av huvudrötterna till dessa avarter i vår samtidskultur. Både valet att behandla en annans kropp efter ögonblickets impuls, och valet att bara släppa allt man har och låta någon annan ta hand om resterna går i linje med det budskap som har trummats in i en ung generation: Individen är alltings centrum. Låt dig aldrig bindas av normer och regler. Bara du själv definierar vad som är rätt och fel för dig. Och om något går snett är det inte du själv som behöver ta ansvaret.

En biblisk världsbild säger något annat. Vi har fått en fri vilja, men står samtidigt ansvariga inför en helig och rättfärdig Gud. Huvudstycket i svenska skolans läroplan går faktiskt i samma linje, och avslutas med orden att skolan ska fostra barn och unga att ”delta i samhällslivet genom att ge sitt bästa i ansvarig frihet”. Det vi ser är inga tillfälliga olycksfall i arbetet, utan resultatet av decenniers förkunnelse om frihet utan ansvar. Sann frihet måste gå hand i hand med ansvar. Då kan sommarens läger och festivaler få ett gott slut, både som minne och på marken.

Det vi ser är inga tillfälliga olycksfall i arbetet, utan resultatet av decenniers förkunnelse om frihet utan ansvar.

Har du glömt vem han är?

Inför söndag Jag stod i hallen och tittade rakt fram. Vad var det jag skulle göra? Vart hade jag precis varit på... torsdag 8/12 00:00