Låt min bön vara rökelse inför dig, mina lyfta händer ett aftonoffer.Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr.
Psaltaren 141:2-3

Världen idag

Söndagens val har kastat om det politiska landskapet rejält, påpekar ledarskribenten, även om alla röster ännu inte är räknade. Foto: Anders Wiklund/TT

Kan ett regeringsskifte bli ett lyft för kristna värden?

Ledare · Publicerad 00:10, 13 sep 2022

Runt midnatt vände plötsligt valvinden, och på måndagsmorgonen såg det ut som om Sverige möjligen kan få ett regeringsskifte. Även om inget är klart ännu välkomnar sannolikt många kristna väljare det utfallet.

Plötsligt ser läget lite ljusare ut för de konfessionella friskolorna, då hotet från vänsterhåll att bomma igen kristna skolor minskar något. Ett regeringsskifte lär också innebära nya tongångar i förhållande till staten Israel. Bara det faktum att två partier i högeralliansen, SD och KD, vill flytta Sveriges ambassad till Israels huvudstad, Jerusalem, inger hopp.

Samtidigt finns det anledning till viss återhållsamhet i glädjen. För många kristna och värdekonservativa väljare stod valet mellan dåligt och mindre dåligt. Och efter valet väntas riksdagen besluta kring omvändelseterapi och förbön när frågan om demokrativillkor till trossamfunden ska avgöras. Här har även partierna till höger stämt in i kraven på åtstramningar.

Dock skulle en sådan regering sannolikt inte vara lika snabb att köra över värden som yttrandefrihet och religionsfrihet.

Det gäller också frågan om förföljelse av kristna i världen. Medan Miljöpartiet inte ens har velat prata specifikt om kristna som förföljd grupp, har KD visat engagemang för dessa.

Men i många avseenden kommer en ny regering troligen inte innebära mer av kristna värden än vänsteralternativet. De ofödda barnen kan till exempel inte vänta sig mer skydd av en regering Kristersson än av dess företrädare. Likaså är pride-paradigmet helt anammat av högern, även om det finns enskilda KD-ledamöter som har vågat stå emot partiledarens hängivna deltagande i Prideparaden.

En parad som valets store segrare, SD-ledaren Jimmie Åkesson, för övrigt valde att avstå ifrån även detta år.

För honom och hans parti – riksdagens numera näst största – är det nu upp till bevis. Kan man på allvar få slut på de interna skandalerna med nazistkopplade individer och anpassa sig i rollen som ett regeringsdugligt parti?

Många kristna reagerade starkt när SD under sommaren meddelade att kristna konvertiter, liksom hbtq-personer, inte ska kunna räkna med att få asyl. Efteråt förtydligade partiet och framhöll att detta enbart ska gälla dem som gör sitt nya livsval efter att man fått avslag. Men var står man egentligen?

Söndagens val kastar hursomhelst om det politiska landskapet rejält. I vissa förorters valkretsar har det muslimska partiet Nyans knipit uppemot 30 procent av rösterna. Även om detta på sin höjd ger något mandat i en eller annan kommun väcker det oro. Nästan samtliga muslimska länder har nämligen svag eller ingen demokrati, och mänskliga rättigheter väger där lätt.

I det sedan tusen år kristna landet Sverige finns numera Kristna värdepartiet, och där är nu frågan om partiet lyckats ta sig in i någon kommun eller region. 

En annan trend i årets riksdagsval är att väljare i rikare områden börjat gå över till Socialdemokraterna – samtidigt som det gamla arbetarpartiet verkar ha tappat kraftigt i forna S-fästen som Norrland och Bergslagen.

Valrörelsen 2022 är till ända och nu väntar stora utmaningar när makten ska formeras. Här finns anledning för oss som troende att fortsätta be till Gud. Be att han som, ytterst sett, äger all makt ska vaka över och leda de olika processerna.

Valrörelsen 2022 är till ända och nu väntar stora utmaningar när makten ska formeras.

Skotskt vittnesbörd om progressivismens kollaps

Ledare Skottland har på senare år utvecklat en allt radikalare progressivism. Den senaste tiden har... lördag 4/2 00:10

Korruption och kriminella i politiken

Ledare I Transparency Internationals årliga korruptionsindex noterar nu Sverige sin sämsta notering – och... lördag 4/2 00:00