Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

En stor hemlighet till det judiska folkets överlevnad är trons starka närvaro i hemmet och påverkan på hela det judiska livet och samhället, menar Sven Almkvist. Foto: Oded Balilty/AP/TT

Judarna lyckas ständigt föra över tron till nästa generation

Ledare · Publicerad 00:10, 15 sep 2021

Judarnas största högtid Yom Kippur, Försoningsdagen, infaller i kväll vid solnedgången och varar fram till solnedgången i morgon, torsdag. Tio dagar efter Rosh Ha'Shana, det judiska nyåret, firas alltså denna högtid som är den viktigaste och allvarligaste högtiden i den judiska traditionen.

Ända sedan Mose tid har denna högtid varit den viktigaste dagen under året för det judiska folket. Tanken är att genom fasta och böner be andra människor om förlåtelse för begångna övertramp samt be Gud om förlåtelse för det gångna årets alla brutna löften.

Det finns något djupt fascinerande, och lärorikt, även för en icke-jude, i att observera och sätta sig in i det judiska sättet att utöva sin tro. Vad är det som gör att det judiska folket, och den judiska tron, överlevt alla årtusenden av utmaningar?

Det finns inte något annat folk genom historien som upplevt sådan konstant förföljelse som det judiska. Pogromerna har varit legio och falska anklagelser och förtal en ständigt närvarande verklighet ända in i vår egen tid. Vilken nation är exempelvis den mest kritiserade inom FN? Israel förstås.

Varför denna ständiga förföljelse, och hur har det judiska folket, och den judiska tron, överlevt allt detta? Hur kommer det sig att öknen i dag blomstrar i Israel? Hur kan Jerusalem, denna märkliga stad vid jordens mitt, som genom årtusenden trampats av romare, bysantier, perser, araber, korsfarare, mamluker, turkar och engelsmän, nu åter vara uppbyggd och i judisk ägo? 

Även icke-religiösa observatörer borde förundras över allt detta samt finna det märkligt att just judar, denna globalt sett lilla folkgrupp, är överrepresenterade ifråga om nobelpristagare och andra prestigefyllda sammanhang. Vad är det judarna har som vi icke-judar kan ta lärdom av?

En stor hemlighet till det judiska folkets överlevnad är den starka socialiseringen till det judiska paradigmet, trons framväxt, som präglar alla judar från vaggan till graven. Det judiska hemmet är ritualiserat och det judiska året uppbyggt kring de stora högtiderna. Omskärelsen, bar mitzvah, äktenskapet, Torah, sabbaten, synagogan och högtiderna vävs in i själva livet.

Judarna lyckas ständigt föra över tron till nästa generation och hemmet är platsen där Gud bor. Sabbaten är fest och glädje och historien lever, frälsningshistorien med uttåget ur Egypten är alltid aktuella nyheter. Jahve är en Gud som frälser sitt folk.

Det sägs att den mäktige kung Ludvig XIV ska ha ställt frågan om det bästa beviset för Guds existens. Matematikern Blaise Pascal ska då ha svarat: ”Judarna, ers majestät.”

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00

Östgötar ska få höra om Jesus

Evangelisation. För tredje året i rad anordnar organisationen Open Air Campaigners (OAC) nästa vecka ett... torsdag 11/8 00:00

Gärna avskaffade bidrag – men först avdragsrätt

Ledare Världen idag har rapporterat att samfunden fortsatt vill söka statsbidrag även om staten inför... torsdag 11/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier