Vem är som Herren vår Gud, han som tronar så högt, som ser ner så djupt – vem i himlen och på jorden
Psaltaren 113:5-6

Världen idag

Gud talar till oss – men lyssnar vi?

Ledare · Publicerad 00:00, 21 okt 2011

Att predikanter, teologer och många andra funderar över vad som verkligen behövs för att nå svensken i dag med evangeliet, är uppenbart. Mycket möda går åt att fundera och att analysera vad som kan göras, både åt många svenskars ointresse för andliga frågor, åt minskade kyrkobesök och åt en del kristnas relativa andliga ljumhet.
Predikanter försöker hålla modet uppe på de kristna. En del talar på ett pragmatiskt sätt om att det händer mycket och att man visst inte skall vara negativ utan se på det som faktiskt sker. Visst, det ligger en del i detta; det händer saker, men ändå?
Handen på hjärtat, vi lever i en något omtumlande andlig verklighet där många famlar och är desorienterade. En del försöker reda ut det hela med att hitta nya evangelisationsmetoder att nå ut. Det är bra! Andra menar att det är själva språkbruket som måste ändras om utomstående skall attraheras. Det ligger något i detta. Andra åter sätter sitt hopp till olika evenemang, oftast med musik i centrum. Andra finns som resignerar och satsar på mat, heminredning och hobbies för egen del. Man drar ner ambitionerna och inrättar sig i ett Svenssonliv som inte överhuvudtaget avviker från omgivningens. Samtidigt finns där en gnagande känsla av att något är fel. Omgivningens likgiltighet och kyla sveper in som ett moln av tungsinne. Man känner uppgivenhet angående att tron på Jesus inte sprids, trots alla olika försök och initiativ.

Ropet efter kravlöshet och rätten till följsamhet gentemot den sekulära tidsandan verkar istället öka, i en tid då kristna som aldrig rakt ut skulle förneka Guds existens, ändå ofta lever som praktiska ateister, det vill säga som om Gud inte grep in i vardagslivet. Han ger viss inre tröst men inget mer, verkar vissa mena.
Så var går då vägen? Om man hamnar i en återvändsgränd, får man vända tillbaka. Så har det alltid varit. Om man inte längre hör Gud tala, får man gå tillbaka till där man hörde honom sist. Många värjer sig idag emot att Gud skulle tala klart, otvetydigt och på ett objektivt sätt. Ändå gör han faktiskt det. Han har alltid talat, men vi vill inte alltid höra. Andra vill inte att han skall utmana deras privatliv. Ändå gör han det. Han har en standard högt över våra unkna motiv och dunkla begär. Samtidigt har han radikal barmhärtighet; Gå, och synda inte mer!
Bara när det kristna livet är en djupt personlig kärlekshistoria mellan mig och Jesus kan livet med Gud klarna och bli min djupaste verklighet. Det börjar där, men stannar inte där. Vi lever inte enbart i en privatreligion. Vi har sammanfogats med en kropp som är större än oss själva. Där ligger styrkan. Att vi är kyrka! Att fullheten av Kristus finns i hans Kropp och att vi kan få denna nåd förmedlad till oss på ett aktivt och verkligt sätt idag. Att Kristi kropp bevarar, kommunicerar och förmedlar Andens liv till alla människor i alla tider, på alla platser, på ett evigt, objektivt, verkligt och mångfaldigt sätt.

Vi behöver med andra ord se och tillgodogöra oss att Uppenbarelsen, det helgade livet, Andens kraft och kärleken till människan inte är något godtyckligt. Den är inte något påhittat, något vi hanterar eller relativiserar som vi vill. Istället är den fast, objektiv, verklig och följer de andliga lagar Gud har instiftat och uppenbarat. Kristi kropp har form, substans, innehåll och liv som getts av Gud och som vi inte kan förändra eller manipulera efter eget godtycke.
Börjar vi här, bevarar vi det Gud gett, oavsett vad en skeptisk omgivning tycker, kommer verklig frihet, glädje och styrka till att nå ut, som aldrig förr.
Låt oss våga bli radikala i att bevara och beskydda, använda och förmedla det Gud gett oss. Men då måste vi först själva på allvar ha upptäckt vad detta djupast är. Det är bara det vi verkligen har, som vi kan ge.

Ulf Ekman
ledarsidan@varldenidag.se

Klara dig i en vecka – så packar du krislådan

En gång om året vill MSB påminna oss om att krisen kan komma. Sällan har det väl känts så aktuellt... torsdag 6/10 04:00

Nöjespark i Judeens öken lockar tusentals besökare

Israel. Mitt i Judeens öken, i ett industriområde i ett judiskt samhälle, har en världsunik nöjespark... onsdag 5/10 21:00

Det politiska regimskiftet kan bli ett öppnat fönster från Herren

Rekommenderat Sverige har haft ett socialdemokratiskt regeringsinnehav i ungefär hundra år, med några kortare... torsdag 6/10 00:10

Ryska soldater i Ukraina varnar reservister

Ukrainakriget. Tre ryska yrkessoldater, som alla stridit i Ukraina tidigare i år, varnar för vad som kan hända med... onsdag 5/10 18:00

Israel är ett föredöme i att ta ansvar för sitt närområde och sitt land

Israelkommentar Jag kom nyligen hem från en vecka i Israel och som alltid har jag så många intryck. Vi var en grupp... torsdag 6/10 00:00

Lovsången tillhör Kristi kyrkas dna

Inför söndag Vad är lovsång? Det är ju ett begrepp som rymmer både missuppfattningar och ”aha-upplevelser”. Är... torsdag 6/10 00:00

Senaste nytt

    Ett svar på frågan om Israels styrka

    Israelkrönika Många har frågat sig hur det judiska folket har kunnat bevaras som ett folk och en kultur under de...
    Följ Världen idag i sociala medier