Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Jesus är flitigt återkommande bland sommarpratarna i P1. (Bild från 2019) Foto: Henrik Montgomery/TT

Gud och Jesus 810 gånger i SR Sommar

Ledare · Publicerad 00:00, 29 mar 2023

Gud och Jesus, i olika språkliga varianter, nämndes totalt 810 gånger i Sveriges Radios flaggskepp ”Sommar”, visar en undersökning som Svenska Dagbladet gjort med hjälp av artificiell intelligens, AI, om innehållet i 747 sommarprogram.

Till detta bidrar aktivt författaren Lena Andersson, med sitt omdiskuterade sommarprogram 2005 när hon kritiserade Jesu budskap. Hit hör också entreprenören och journalisten Maria Borelius berättelse 2019 om sin väg till kristen gudstro – via en växande förundran över livets storhet och behovet av att få finna stillhet. 

Stor betydelse har förstås rapparen och evangelisten Sebastian Staksets skildring 2022 om vägen från kriminalitet till ett nytt liv med Jesus, allt genom Guds förlåtelse.

SvD:s undersökning, publicerad i söndags, visar på det faktum att kristna ämnen fyller svenskens tankar och intressen betydligt mer än vad media, kultur och politik vanligtvis vill erkänna.

Det är dags nu för dessa samhällsbärare att öppna upp – på ett friare, mer avslappnat, kunnigare sätt och mindre fördomsfullt – kring kristen gudsförtröstan, som en naturlig del av det gemensamma svenska offentliga samtalet.

Rädslan att bli lämnad kvar

Församlingsdoktorn. Som pastor stöter jag emellanåt på människor som under 1970- och 1980-talet hörde predikningar om... fredag 2/6 00:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10

Kinesisk expert: Labb kan vara ursprung till coronaviruset

Kina. Det kan inte uteslutas att coronaviruset ursprungligen kom från ett laboratorium. Det säger George... torsdag 1/6 22:00

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10