Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Ryske presidenten Vladimir Putin är en av dem som falskeligen använts i en ”deep fake”-video. Foto: Wikipedia

Farligt när vi inte kan lita på våra sinnen

Ledare · Publicerad 00:00, 18 maj 2021

Den senaste tiden har vi på ledarsidan uppmärksammat flera uttryck för den transinspirerade genusideologin, som driver tanken på könet som något i grunden metafysiskt: frikopplat från kropp, biologi, kromosomer och hormonsammansättning.

Det har bland annat handlat om statliga myndigheter som avråder från hänvisningar till ”kvinnor” och ”män” och om lärare som uppmanas att tilltala sina elever med ”hen”.

Men trenden att förneka det som våra sinnen säger till oss är större än så. Hela vår kultur har under lång tid premierat yta före substans – det vi upplever/tänker/känner före vad som är med sanningen överensstämmande.

Även den tekniska utvecklingen har blivit en faktor i detta. I sociala medier brottas man exempelvis med frågan om så kallade ” deep fakes”, där manipulerade videofilmer utger sig för att skildra händelser och personer som inte har med filmen och dess budskap att göra.

Sammantaget bidrar detta till en sammansmältning av verklighet och fiktion. I längden är det förödande både för vår individuella trygghet och för vårt gemensamma samhällsbygge.

Människor i Nordkorea och Kuba behöver frihet och mat, de behöver våra böner.

Gästkrönika Häpnadsväckande stora framsteg har sen Berlinmurens fall gjorts i Polen och baltstaterna vad gäller... lördag 24/7 00:00

FN-konferens mot rasism ledde till ny våg av antisemitism

Israelkommentar Denna höst har det gått tjugo år sedan FN:s världskonferens mot rasism gick av stapeln i Durban,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier