En dag i dina gårdar är bättre än tusen andra. Jag vill hellre vakta dörren i min Guds hus än bo i de gudlösas tält.
Psaltaren 84:11

Världen idag

Ryske presidenten Vladimir Putin är en av dem som falskeligen använts i en ”deep fake”-video. Foto: Wikipedia

Farligt när vi inte kan lita på våra sinnen

Ledare · Publicerad 00:00, 18 maj 2021

Den senaste tiden har vi på ledarsidan uppmärksammat flera uttryck för den transinspirerade genusideologin, som driver tanken på könet som något i grunden metafysiskt: frikopplat från kropp, biologi, kromosomer och hormonsammansättning.

Det har bland annat handlat om statliga myndigheter som avråder från hänvisningar till ”kvinnor” och ”män” och om lärare som uppmanas att tilltala sina elever med ”hen”.

Men trenden att förneka det som våra sinnen säger till oss är större än så. Hela vår kultur har under lång tid premierat yta före substans – det vi upplever/tänker/känner före vad som är med sanningen överensstämmande.

Även den tekniska utvecklingen har blivit en faktor i detta. I sociala medier brottas man exempelvis med frågan om så kallade ” deep fakes”, där manipulerade videofilmer utger sig för att skildra händelser och personer som inte har med filmen och dess budskap att göra.

Sammantaget bidrar detta till en sammansmältning av verklighet och fiktion. I längden är det förödande både för vår individuella trygghet och för vårt gemensamma samhällsbygge.

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Försoningen är viktigare än orsakerna som krävde försoning.

Inför söndag Söndagen den 6 juni fick vi äntligen fira gudstjänst på plats i kyrkan igen! Det var faktiskt svårt... torsdag 17/6 00:00

Senaste nytt

    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier