Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannesevangeliet 20:21

Världen idag

Fara när Big tech rensar ut konservativa

Ledare · Publicerad 00:00, 13 jan 2021

Sociala medier har på många sätt förändrat världen. Vi har fått tidigare okända möjligheter till kommunikation och kontakt. Utgångspunkten är dessutom mer jämlik än i de flesta sammanhang: det finns ingen omedelbar kostnad förknippad med att bli en del av det stora informationsflödet.

Få personer önskar en tillbakagång till tiden före Facebook (2004), Youtube (2005), Twitter (2006) och Instagram (2010). Men samtidigt lämnar människans dubbla natur sina tydliga spår, här som överallt annars. Ju vassare kniv vi har i vår hand, desto djupare sår kan vi skära.

Så frågan är hur vi bäst kan stävja den nya teknikens avigsidor? Sociala medier riskerar annars att bli ett gigantiskt avloppsrör för det sämsta hos människan.

Apples vd Tim Cook sade vid ett framträdande i december 2018: ”Vi har bara ett budskap till dem som försöker driva hat, splittring och våld: Ni har ingen plats på våra plattformar. Ni har inget hem här.”

Det låter mycket bra. Vem kan ha invändningar mot försök att stoppa hat, splittring och våld?

Men under ytan finns ett stort problem som rör definitionerna. Vem ska avgöra vad som är splittrande? Vem ska definiera vad som utgör hat? Vi har redan sett många exempel på hur avstängning från sociala medier blir en del i en ideologisk kamp, där en viss uppfattning av politisk eller religiös eller moralisk art inte längre får framföras.

De sociala medieföretagen är privata företag, och de får förstås, precis som en tidning som Världen idag, själva välja vilka röster de ska släppa fram. Problemet uppstår när det handlar om företag som fått en sådan position i samhället att de blivit en självklar del av den grundläggande infrastrukturen för kommunikation.

När ett samhälles infrastruktur används för ideologisk styrning är det fara å färde. Vi kan tänka oss en situation där den som har fel politisk, religiös eller moralisk uppfattning blir utslängd från tåg och taxi eller inte kan teckna elavtal. Lika allvarligt är det om den grundläggande infrastrukturen för kommunikation och informationsförmedling blir verktyg för medveten ideologisk styrning.

Det är i det ljuset som avstängningen av Donald Trump från sociala medier måste diskuteras.

Trump har varit en mästare på att använda Twitter till sin egen fördel och han har ofta lyckats styra den politiska diskussionen åt det håll han önskat. Journalister har sprungit på hans ständiga uppdateringar som hundar som hämtar pinnar.

Samtidigt har hans twittrande inneburit en innehållsmässig och intellektuell avmagring när komplicerade frågor – som kräver fördjupning, precision och svåra avvägningar – avhandlas på Twitter. Många av presidentens över 57 000 tweets har dessutom varit vilseledande, kränkande och oansvariga.

Nu har Trump blivit avstängd från Facebook, Instagram och Twitter. Dessutom har Parler, den alternativa plattform som många konservativa i USA använder, plockats bort från Apple, Google och Amazon och går inte längre att ladda ner.

Därmed handlar det inte längre om att vara för eller emot en viss person eller en viss politik. Det handlar om yttrandefrihet och frågan om vad ett öppet och fritt samhälle innebär. Det är också bakgrunden till att Tysklands förbundskansler Angela Merkel – knappast en beundrare av USA:s president – tillsammans med många andra har reagerat på avstängningen av Trump.

Problemen med sociala medier är verkliga och vi måste tillsammans finna vägar att minska hot, splittring och våld. Men att låta stora företag godtyckligt tysta vem de vill är inte vägen vidare. Det måste finnas en bättre väg.

Det handlar om yttrandefrihet och frågan om vad ett öppet och fritt samhälle innebär.

Präst åtalas – fritog man i resväska

Gävle. Två kvinnor, varav en präst, åtalas misstänkta för att ha smugglat ut ett man i en resväska från... lördag 27/2 17:00

Ensamheten – den farliga baksidan av restriktionerna

Ledare Coronapandemin har nu passerat ett år som världsdominerande skeende. Restriktioner och... lördag 27/2 00:00

Biverkningar av mindfulness viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Många döda i president Bidens första attack

Syrien. USA har genomfört ett anfall mot anläggningar i östra Syrien, som uppges användas av Iranstödd... lördag 27/2 09:00

Hur Israel än agerar i vaccinfrågan skulle det anses fel

Israelkommentar Det faktum att staten Israel, i likhet med alla andra länder i världen, enbart erbjuder...
Följ Världen idag i sociala medier