Men vi har vårt medborgarskap i himlen, och därifrån väntar vi Herren Jesus Kristus som Frälsare.
Filipperbrevet 3:20

Världen idag

USA: president Reagan talade återkommande om de oföddas rätt till liv, i kamp mot en svårflirtad Högsta domstol. Kanske blir det han och alla andra som vågat stå upp för människovärdet som i slutänden står som moraliska segrare, skriver ledaren. Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

Evangelikal uthållighet bakom hägrande historisk abortseger i USA

Ledare · Publicerad 00:10, 7 maj 2022

Veckans läckta dokument från USA:s Högsta domstol är verkligt omtumlade, på två sätt. För det första är det högst anmärkningsvärt att ett arbetsdokument läcks till pressen. Sådant får aldrig ske – allra minst i ett av landets mest kontroversiella mål.

Vilket leder oss till den andra punkten: 1900-talets centrala beslut om fri abort tycks vara på väg att upphävas. Det är en verkligt stor händelse för människovärdet.

Att diskutera beslutet i målet Roe mot Wade från 1973 har varit ungefär som att hantera Berlinmuren. Så länge denna orubbliga barriär stod där som en symbol mellan diktaturens öst och det fria väst vågade nästan ingen yppa tanken att den skulle kunna falla. Men ändå stod Ronald Reagan där framför muren och talade ut orden: ”Mr Gorbachev, tear down this wall!” (ung: Herr Gorbatjov, riv ner denna mur!).

Drygt två år senare hade människors frihetslängtan trängt ända in i det kommunistiska partihögkvarteret, och muren kollapsade.

Det är en mur av den digniteten som nu kan på väg att falla i USA. Roe mot Wade har stått ohotad i nästan 50 år – av liberala politiker och medier betraktad som en ointaglig fästning. Varje liten försiktig problematisering av domslutet har mötts av en så kraftfull motoffensiv att få velat ta risken att höja sin röst.

Under detta halvsekel är det i princip bara en grupp som oförtrutet har hållit motståndets låga brinnande: de evangelikala kristna. Med hela det liberala etablissemanget i politik och media emot sig har de ändå under uthållig bön och arbete fortsatt hålla upp principen att den första rättigheten i USA:s konstitution är rätten till liv, och denna rättighet måste därför gå före vuxenvärldens önskan att fritt kunna avsluta ofödda människors liv.

Principen framstår som så intuitivt självklar att varje civiliserat samhälle rimligen borde ställa sig bakom den. Ändå har den liberala rörelsen kontinuerligt angripit prolife-rörelsen från en utgångspunkt som annars främst förkunnats i kommunistiska diktaturer. En del av förklaringen är att både den socialistiska och den liberala radikalismen sätter den oberoende människan som moraliskt centrum, i förnekande av religiösa normer som ett objektivt människovärde. 

Ingen sund människa kan påstå att en oönskad graviditet är enkel att hantera, inte heller att tillvaron automatiskt blir rosenskimrande när ett oplanerat, eller kanske till och med oönskat, barn kommer till världen. Om ett samhälle står upp för varje människas rätt att födas vilar också ett stort ansvar på samhället att ta ansvar för de barn som föds.

Men medmänskligheten måste börja tidigare än så. Ett samhälle som fråntar sina svagaste och mest oskyddade individer deras mänskliga rättigheter, det samhället kan inte betraktas som moraliskt civiliserat. 

Den troliga är att Högsta domstolens arbetsdokument läckts av liberala aktörer i syfte att skapa en så ursinnig opinionsstorm att domstolen backar. Om de fem konservativa domarna, och förhoppningsvis även chefsdomaren John Roberts, förmår härda ut genom den våg som nu inletts från mediekanaler och ända upp till Vita huset – då kan en ny morgondag vänta, en dag bortom Roe mot Wade, där den ofödda människan inte längre betraktas som skyddslös.

Det vore en stark och viktig signal – inte bara till USA, utan till hela världen. 

President Reagan talade återkommande om de oföddas rätt till liv, i kamp mot en svårflirtad Högsta domstol. Kanske blir det han och alla andra som vågat stå upp för människovärdet som i slutänden står som moraliska segrare. Detta är slutsatsen: Samhällsförändring är möjlig. Men det krävs mod, och det krävs uthållighet.

Den troliga är att Högsta domstolens arbetsdokument läckts av liberala aktörer i syfte att skapa en så ursinnig opinionsstorm att domstolen backar.

Kristendomsfientlig present från SVT till Socialdemokraterna

Ledare Socialdemokraterna kan via LO och sitt eget Kombilotteri pumpa in stora pengar i valrörelsen. Nu... lördag 20/8 00:10

Makten över elhandeln glider bort från nationen

Ledare Magdalena Andersson inledde en partiledardebatt häromkvällen med något så ovanligt som beröm till... fredag 19/8 00:10

Vi ska gå omkring och dofta Kristus

Denna söndag luktar det Skutskär över hela Sverige, och speciellt på vissa delar av... lördag 20/8 00:00

Fem partier beredda att runda lagen om partibidrag

Granskning. Fem av riksdagens åtta partier är beredda att på olika sätt kringgå lagen om partifinansiering... fredag 19/8 15:00

Ebba Busch försvarade samvetsfrihet inom vården

Ledare I Aftonbladet TV:s partiledardebatt i onsdags angrep återigen Annie Lööf (C) – som för fyra år... fredag 19/8 00:00

Sjöng i anden under fredagsbönen i moskén

Missionsglimten Douzhan arbetar bland muslimer i ett land i Centralasien. Han brinner för att se hela området bli... fredag 19/8 00:00

Tysk vakt heilade framför israeliska EM-idrottare

München. En skandal skakar EM-tävlingarna i München. En tysk säkerhetsvakt har gripits för att ha gjort en... fredag 19/8 10:00

Senaste nytt

    Terrordåd är inte hjältedåd

    Israelkommentar I lördags kväll besköts väntande vid en busshållplats i närheten av Västra muren i Jerusalem. Två...

    Vi ska gå omkring och dofta Kristus

    Denna söndag luktar det Skutskär över hela Sverige, och speciellt på vissa delar av...
    Följ Världen idag i sociala medier