På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Regeringens förslag om EU-bidrag klubbades igenom. Foto: Henrik Montgomery/TT

Dyrt EU-stöd åderlåter svensk välfärd

Ledare · Publicerad 00:10, 25 mar 2021

På onsdagen fattade riksdagen ett ödesdigert beslut när förslaget om ett ofattbart stort bidrag till EU:s coronafond klubbades igenom.

Fonden ska bestå av 7 500 miljarder kronor. Av dem ska svenska skattebetalare stå för 150 miljarder, men bara en bråkdel av EU-stödet väntas komma Sverige till del.

SD och V röstade emot, M och KD lade ner sina röster; därmed blev det majoritet för regeringsförslaget. Det under hela sin existens EU-kritiska Miljöpartiet lade nu fram ett förslag som innebär en stor maktöverföring till unionen och en fortsatt ekonomisk åderlåtning av det svenska välfärdssystemet.

Konsekvenserna är oöverskådliga. Alla partier som direkt eller indirekt stödde förslaget lär hamna i en förtroendekris, som riskerar att bli särskilt svår för Miljöpartiet. Det är inte osannolikt, utan snarare troligt, att ett nytt organiserat EU-motstånd växer fram.

Det var inte detta EU svenska folket sade ja till för drygt 25 år sedan. Och en ny mediekritik kommer att ta fart: det är på grund av tystnaden i media som debatten om förslaget uteblivit.

Kristna nordbor utvisades från Sibirien

Ryssland. Resan till kristna vänner i Sibirien slutade på ett chockartat sätt för tre kristna nordbor. Efter... lördag 15/5 09:00

Antisemitismen Göran Persson bekämpade har ätit sig in i (S)

Ledare För femtio år sedan låg medlemsantalet i Malmö judiska församling stabilt över tvåtusen personer.... lördag 15/5 00:10

300 på högskoleprov – max 8 i kyrkan

Ledare Förra lördagen, den 8 maj, skrev 35 000 personer högskoleprovet på 120 olika orter i landet. I... lördag 15/5 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier