Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Regeringens förslag om EU-bidrag klubbades igenom. Foto: Henrik Montgomery/TT

Dyrt EU-stöd åderlåter svensk välfärd

Ledare · Publicerad 00:10, 25 mar 2021

På onsdagen fattade riksdagen ett ödesdigert beslut när förslaget om ett ofattbart stort bidrag till EU:s coronafond klubbades igenom.

Fonden ska bestå av 7 500 miljarder kronor. Av dem ska svenska skattebetalare stå för 150 miljarder, men bara en bråkdel av EU-stödet väntas komma Sverige till del.

SD och V röstade emot, M och KD lade ner sina röster; därmed blev det majoritet för regeringsförslaget. Det under hela sin existens EU-kritiska Miljöpartiet lade nu fram ett förslag som innebär en stor maktöverföring till unionen och en fortsatt ekonomisk åderlåtning av det svenska välfärdssystemet.

Konsekvenserna är oöverskådliga. Alla partier som direkt eller indirekt stödde förslaget lär hamna i en förtroendekris, som riskerar att bli särskilt svår för Miljöpartiet. Det är inte osannolikt, utan snarare troligt, att ett nytt organiserat EU-motstånd växer fram.

Det var inte detta EU svenska folket sade ja till för drygt 25 år sedan. Och en ny mediekritik kommer att ta fart: det är på grund av tystnaden i media som debatten om förslaget uteblivit.

KD vill förebygga brott genom stärkta familjer

Politik. Ett förstatligande av sjukvården var första prioritet när Kristdemokraternas partiledare talade på... lördag 17/4 08:00

Tusen poliser till räcker inte för att hindra ungdomsbrottslighet

Ledare En ny studie från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att unga som döms för rån eller våld mot... lördag 17/4 00:10

Att förlåta betyder inte att jag säger att det som hände var okej.

Ungkrönika Jag sitter och lyssnar på min vän på andra sidan träbordet. Hon beskriver hur hennes hjärta har... lördag 17/4 00:00

Israel allt populärare i Europa – men håller trenden?

Israelkommentar Den framgångsrika vaccinerings­kampanjen i Israel och de förbättrade relationerna till arab­världen...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier