Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Statsministerns logik var helt korrekt den att om Ryssland oprovocerat väljer att invadera ett suveränt land som Ukraina, eftersom det ligger i ett ryskt ”särintresse”, kan på samma grunder Sverige stå på tur nästa gång. Det skriver ledaren om Magdalena Anderssons tal från Sagerska huset på tisdagskvällen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bra att statsministern var tydlig om gränsskyddet

Ledare · Publicerad 00:10, 3 mar 2022

Statsminister Magdalena Andersson höll på tisdagskvällen ett tal till nationen. Tonen var allvarlig och även om det var förväntat att hon skulle fördöma den ryska invasionen av Ukraina var formuleringarna överraskande skarpa. 

Det var ett ödesmättat tal och det var välbehövligt att höra statsministern så klart uttala behovet av att skydda Sveriges gränser och att det nu finns behov av att stärka det svenska totalförsvaret.

Magdalena Andersson förklarade också skälet till varför Sverige valt att stödja Ukraina även med militära medel trots att det beslutet inneburit ökat hot från ryskt håll om vedergällning.

Statsministerns logik var helt korrekt den att om Ryssland oprovocerat väljer att invadera ett suveränt land som Ukraina, eftersom det ligger i ett ryskt ”särintresse”, kan på samma grunder Sverige stå på tur nästa gång. Att Sverige förser Ukraina med vapen är med andra ord en stark markering från svenskt håll.

Vidare var det ovanligt att höra en statsminister så tydlig uppmana varje enskild medborgare att nu ta sitt personliga ansvar och inte låta sig luras av desinformation eller att sprida information om det svenska försvarets eventuella aktiviteter. Magdalena Anderssons tal andades ”skarpt läge” och det var ett bra tal.

Det är naturligtvis ytterst beklagligt att Sverige så sent, nyvaket och häpet, tycks ha vaknat upp ur den naiva törnrosasömnen och insett att den gröna sköna fredliga världen inte existerar. Nedmonteringen av försvaret har skett av både borgerliga och socialdemokratiska regeringar och den kapitalförstöring som skett de senaste årtiondena genom diverse avyttringar av beredskapslager, krigsmaterial, fastigheter och skyddsrum är närmast ofattbar. Främmande makt har säkert förvånat, och glädjande, sett på denna naiva dumhet.

Sverige som av högre makter välsignats med många vattenfall och fantastiska naturresurser har dessutom gått från att en gång ha varit en av världens mest framgångsrika länder ifråga om fossilfri billig elproduktion, självförsörjande med el från vattenkraft och kärnkraft, har nu hamnat i ett sämre läge med beroende av utländsk el. 

Naiv miljöpolitik med omotiverade nedläggningar av väl fungerande kärnkraftverk har gjort Sverige mer sårbart. Liknande resonemang kan föras ifråga om hur självförsörjande ett land är ifråga om den egna matproduktionen.

Till slut. Det är ytterst på Guds välsignelse en nation blir beskyddad. I går på Askondagen började formellt kyrkans fastetid som varar fram till påsk. Låt oss var och en gå in i bön och fasta för vårt land.

Må Gud bevara Sverige.

Främmande makt har säkert förvånat, och med glädje, sett på denna naiva dumhet.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Första Barbie-dockan med Downs syndrom har lanserats

Docklansering. För en tid sedan lanserade leksakstillverkaren Mattel historiens första Barbie-docka med... måndag 5/6 15:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10