Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Ansvarsnämnden motiverar sitt beslut med att biskopen brutit mot sina vigningslöften, vilka innebär att man lovar att i lära och liv stå för kyrkans tro. (Arkivbild). Foto: Magnus Aronsson/Ikon/Svenska kyrkan/TT

Biskopen har skadat både sitt och kyrkans anseende

Ledare · Publicerad 00:10, 3 feb 2022

Många av tisdagens nyhetssändningar präglades av beskedet att Thomas Petersson, biskop i Visby stift, avkragas. 

Beslutet fattades av Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar och innebär att Thomas Petersson inte längre får verka som biskop, präst eller diakon i Svenska kyrkan. Bakgrunden är en utomäktenskaplig relation, som pågått ett par år, med en kvinna anställd i stiftet. Ett redan sargat stift ställs därmed inför ytterligare en utmaning. 

Situationen är en tragedi och förbön säkert viktigare än analyser.

Reaktionerna på beskedet har varierat. En del journalister har undrat varför en biskop måste avgå efter otrohet, när Bill Clinton kunde sitta kvar som president. Andra har menat att förlåtelse och nåd ändå är kyrkans varumärke och därför behövs inte sådana här markeringar.

De reaktionerna bygger på att kyrkan ska följa med tiden och anpassa sig – ett tänkesätt som Svenska kyrkan själv ofta legitimerat.

Men i det här fallet har Svenska kyrkan agerat rätt. Ansvarsnämnden motiverar sitt beslut med att biskopen brutit mot sina vigningslöften, vilka innebär att man lovar att i lära och liv stå för kyrkans tro. Genom sitt agerande har biskopen vidare skadat både sitt och kyrkans anseende och förlorat förtroende hos många av stiftets präster. 

Allt ledarskap bygger på förtroende. När premiärminister Boris Johnson predikar pandemilagar men sedan själv bryter mot dem ifrågasätts hans lämplighet som ledare. Det sjätte budet, om att inte begå äktenskapsbrott, är en del av den kristna kyrkans lära. En biskop som inte bara faller i tillfällig synd utan utvecklar en parallell relation med en annan kvinna – anställd i stiftet och därmed underställd biskopen – har förlorat för mycket förtroendekapital.

Hos Paulus finns det kriterier för församlingsledare om att vara ”höjd över allt klander” och ”ha gott rykte bland utomstående” (1 Tim 3:2,7; se även Tit 1). Det handlar om karaktärsdrag som självbehärskning, vänlighet och generositet. Och det handlar om relationen till pengar, vin, makt och om synen på äktenskap och sex – om att vara ”en enda kvinnas man”.

Hebreerbrevet kapitel 3 talar om ”syndens makt att bedra”. Den makten känner både kristna ledare och lekmän till. Alla behöver vi – och erbjuds i evangeliet – nåd och förlåtelse.

Men förlåtelse och upprättelse inför Gud är inte detsamma som reparerat förtroende inför människor. Det finns därför lägen när en ledare måste stiga åt sidan – eller ställas åt sidan – på grund av förbrukat förtroende. Det är i stunden smärtsamt men på sikt det riktiga.

Genom sitt agerande har biskopen vidare skadat både sitt och kyrkans anseende och förlorat förtroende hos många av stiftets präster.

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier