Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Ska även svenskar nu kunna få Nordstjärneorden? Foto: Jack Mikrut/TT

Att göra det lilla extra ska åter få premieras

Ledare · Publicerad 00:00, 3 mar 2023

När förtjänstordnar till svenska medborgare nu återinförs denna vecka, efter 50 år, handlar det om en verklig, men ack så sen, tillnyktring i vårt samhälle bland de folkvalda företrädarna, inte minst inom S. 

Det är inte för stora ord att tala om en återvunnen politisk insikt om vad som är viktigt för människan, som individ och gemenskap, om betydelsen av att bli sedd samt uppmuntra till extraordinära insatser och goda föredömen.

Egentligen är det helt obegripligt att Sveriges regering och kungahus i ett halvt sekel kunnat dela ut förtjänsttecken till utländska medborgare för betydelsefulla insatser för vårt land, men inte till dem som gjort samma angelägna sak och tillhör det egna, svenska, folket.

Men till sist kunde inte längre en sådan orimlighet och motsägelsefullhet från svensk politiks vänsterradikala och historielösa period försvaras. 

Några som framhärdar är dock kommunistiska VPK:s arvtagare Vänsterpartiet, vilka vill ha fortsatt förbud mot att ge förtjänstordnar till svenskar. Med fel människosyn, byggd på kristendomskritik och avundsjuka, blir besluten också därefter.

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Svenska städer i topp när EU gör stor knarkmätning

Droger. EU har sammanställt en rekordstor undersökning av avloppsvatten i jakt på lärdomar om européers... lördag 1/4 18:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00