Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Det är ideologiskt motsägelsefullt, och det är destruktivt för en kultur att ha så här nära till osakliga häxanklagelser, skriver Per Ewert apropå läraren vid Lunds universitet som tvingades bort efter anklagelser från studenter. Foto: Emil Langvad/TT

Ansvaret för häxjakt på våra universitet

Ledare · Publicerad 00:00, 15 feb 2020

En episod på psykologprogrammet vid Lunds universitet har fått ringar på vattnet i den akademiska debatten. Några elever har reagerat mot påstådd sexism, homofobi och exkluderande av icke-binära personer, och har därför pressat institutionsledningen att dra i bromsen samt tvinga bort läraren. Kursmomentet i fråga är dock ett återkommande och av det stora flertalet mycket uppskattat kursmoment där psykologstudenterna behövt ta ett språng och utmana sina egna föreställningar. Detta är ett normalt inslag i akademiska studier, men ett rött skynke i den postmoderna identitetspolitikens värld. 

Två andra likande fall i Lund respektive Uppsala har också nyligen belysts i media, där universitetslärare fått löpa gatlopp för att – i sedvanlig akademisk ordning – ha töjt på studenternas syn på åsiktskorridorens gränser. Studenter har då stigit in som inkvisitorer, men ansvaret för dessa återkommande anklagelseprocesser faller ändå inte enbart på dem. Det faller på hela vår kultur.

För hur ska ett uppväxande släkte hantera en komplex vuxenvärld, om de hela sin uppväxt bara har fått en enda ideologi förkunnad för sig? Sedan barnsben har de fått höra att individens oberoende och rätt att själv definiera sin moral och sin identitet är det högsta av alla värden, och att alla som ifrågasätter den grundsynen gör sig skyldiga till hat och förtryck. Bör vi i det läget verkligen bli förvånade över att unga studenter reagerar som de gör, om de aldrig på allvar har behövt brottas med andra normer än den normkritiska, aldrig behövt betrakta människor som annat än brickor att placera rätt i identitetspolitikens rollspel?

Johan Grant, den lärare på psykologprogrammet som tvingades bort just den här gången, sätter rätt ord på problemets kärna: ”Man måste göra skillnad mellan subjektiva upplevelser och objektiva kränkningar.” Det senare bör avslöjas och fördömas, i alla sammanhang. Det förra får aldrig i en rättsstat tas för intäkt för att anordna en häxprocess.    

Den radikala autonomiaktivismen har skapat ett omvänt påbud att alla måste säkerställa att ingen kan uppleva sig förorättad. De flesta ungdomar brukar dock växa till sig och inse det absurda i en sådan inställning. Men några väljer envist att hålla fast vid budskapet att alla relationer är maktspel, och att varje form av auktoritet i sig är av ondo.

Sådana grupper tycks dock inte vilja förstå att deras krav bara blir en annan, farligare auktoritet. Farligare för att den inte tillåter någon eftertanke, eftersom den har slagit fast att den egna positionen alltid är den moraliskt goda. Den säger att kränkthet övertrumfar allt, vilket ger en självklar förväntan att den tänkta överheten alltid måste böja sig för kraven.

”Det finns många som är kristna, höger, liberala eller konservativa på programmet men som inte vågar säga det. De struntar i att delta i diskussioner, för de orkar inte med hatet” förklarar en desillusionerad student i tidningen Lundagård. Det är en viktig påminnelse till dem som vill påskina att intolerans bara finns på en kant. Men hat är hat, även när det kläs i vänsterskrud. 

Det här mönstret är ett ohälsotecken i ett samhälle. Det är ideologiskt motsägelsefullt, och det är destruktivt för en kultur att ha så här nära till osakliga häxanklagelser. Och slutligen är det naturligtvis också destruktivt för de unga aktivister som upplever att de ständigt måste stå på vakt mot inbillade oförrätter och därför inte får chansen att utvecklas till mogna, inlyssnande och samspelande yrkespersoner och medmänniskor. Svensk samtidskultur och akademi behöver utvärdera den kultur vi byggt och vända det här mönstret.

Svensk samtidskultur och akademi behöver utvärdera den kultur vi byggt och vända det här mönstret.

Sverige ska införa fängelser för ungdomar

Brott. Regeringen går vidare med att inrätta ungdomsfängelser. Kriminalvården får nu i uppdrag att påbörja... fredag 29/9 19:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Kyrkor i Fruängen och Storvreta öppnar upp efter våldsvågen

Krisstöd. Efter att en person skjutits till döds utomhus vid Mälarhöjdens IP ordnas nu krisstöd på flera sätt... fredag 29/9 15:00

Möta lejonen – bättre alternativ än att sluta be

”Det är gripande, uppmuntrande och förkrossande att läsa om hur heliga gudsmän och gudskvinnor förr... fredag 29/9 14:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00