Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

World Trade Centers två skyskrapor rasade på tisdagen den 11 september 2001 efter att terrorister med några minuters mellanrum kraschat två flygplan in i huskropparna. Foto: CHAO SOI CHEONG

11 september – så har planen satts i verket

Ledare · Publicerad 00:01, 9 sep 2016

På söndag är det exakt femton år sedan 11 september-attackerna 2001. En ny sorts terrorism mot västerländska demokratier kastade in världen i en ny era som har pågått sedan dess. Den jordanske journalisten Fouad Hussein som intervjuat flera terrorledare lade redan 2005 fram jihadisternas sjustegsplan för världsherravälde. 11 september-dåden ingick i det första steget, och det är nästan kusligt att se med vilken träffsäkerhet stegen därefter nu har gått i uppfyllelse. Steg fem – utropandet av IS kalifat – inföll exakt när Hussein förutsade att det skulle ske. Världens muslimska terrorister är nu i färd med att försöka genomföra det sjätte steget – total konfrontation. Risken är uppenbar att ännu fler stora terrordåd kommer att utföras de närmaste åren.

Nabeel Qureshi förklarar i sin nyutkomna bok ”Jihad” hur majoriteten bland muslimer visserligen önskar leva och förkunna sin religion med fredliga medel, men att de grupper som med vapen i hand vill lägga hela världen under muslimskt styre agerar helt i enlighet med Muhammeds och islams egen historia. 

Tre flygplan nådde sina mål den 11 september. Två spelfilmer har gjorts om dramatiken på det fjärde planet som störtade innan det kom fram. Några inslag i filmerna har lagts till för dramatikens skull. Men båda visar en lågmäld och rörande händelse som verkligen ägde rum. Passagerarna hade just bestämt sig för att ta över planet från kaparna, men innan de skred till verket ringde en av passagerarna upp flygplatspersonalen, och önskade att de skulle be Fader Vår tillsammans. I luften och på marken bad de gemensamt till den Gud som både är helig och faderlig. De bad att Guds rike må komma, men också ”Förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.” 

Den bönen förkunnar en radikalt annorlunda inställning än den som syns hos de terrorister som älskar döden mer än andra älskar livet. Kristendomens centrum är försoning, islams är underkastelse. Jihadisterna säger sig ha fått budet att döda dem som inte accepterar den muslimska tron, kristen mission menar att budskapet om Jesus måste fortsätta förkunnas, även om det kostar oss livet. I det ljuset blir det en bitter ironi att många västerländska opinionsbildare lägger sin kraft på att motarbeta kristna uttryck i samhället, men samtidigt ursäktar radikal islam.

Den moderna jihadismen befinner sig nu mitt i sin kamp för att lägga världen under islams fötter. Men vinden kan ha vänt för detta djävulska mördaranhang. För varje dag förlorar IS just nu en del av territoriet i det kalifat de utropade för två år sedan. Enligt en gammal muslimsk profetia kommer islams trupper till slut att vinna en definitiv seger mot de kristna vid Dabiq i Syrien, något som enligt Fouad Hussein tänks vara planens sjunde och sista steg år 2020. Den dödliga agendan är tydlig. Men den är samtidigt möjlig att avstyra.

IS välde på marken kan malas sönder med en klok kombination av politiska och militära insatser. Men roten till denna dödens kultur försvinner inte utan en djupare förvandling på insidan hos enskilda individer. Här är en av kristenhetens viktigaste utmaningar genom alla tider. Evangeliet om Jesus är det enda medel som kan släcka det hat och mörker som borrat sig så djupt ner i människors sinnen och i stället vända det till utgivande kärlek i livets tjänst. 

Roten till denna dödens kultur försvinner inte utan en djupare förvandling på insidan hos enskilda individer.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00