Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

”Västergötlands apostel” och den första kristna kungen

Den förste kristne kungen i Sverige sägs ha blivit döpt på grund av en inre övertygelse. Fadern, Erik Segersälls omvändelse från hedendomen till den kristna tron, hade däremot inte varat länge. Men Olof Skötkonung ville annorlunda – och han banade väg för nya missionärer till Sverige – denna gång från England.

Kulturserie · Publicerad 00:00, 22 apr 2023

Birka förlorade i betydelse till förmån för Sigtuna och övergavs troligen i slutet av 900-talet. Samtidigt frodades hedendomen i det närbelägna Uppsala med dess berömda tempel, där offerfester hölls regelbundet.

Det var många konungar inblandade i kampen mellan hedendomen och kristendomen. En av dem, sveakonungen Erik Segersäll, var till en början fientligt inställd till kristendomen, men blev omvänd och döpt i Danmark. Men hans omvändelse varade inte så länge, utan han föll tillbaka i hedendomen.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Nya dykningar vid Estonia ska ge kunskap om bildäcket

Estonia. I mitten av juli planeras för nya dykningar vid Estonias vrak. Målet är att filma på bildäck och... tisdag 30/5 20:00

Den gamla pingsteelden faller än

Bönekrönika ”Guds rike består inte i ord utan i kraft” (1 Kor 4:20). Vid en städning i hemmet härom dagen kom... tisdag 30/5 00:00