Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

Stravinskijs ansedda verk tillägnades Gud

Igor Stravinskij ses av många som en av de största kompositörerna i modern tid. Han lämnade i ungdomen sin barndomstro, men kom åter till Jesus bland annat efter att ha fått uppleva ett mirakulöst helande i sitt finger inför en pianokonsert. Därefter var han tydlig med att all musik syftade till att ära Gud.

Kulturserie · Publicerad 14:00, 13 jan 2023

Det fanns knappast någon musikgenre som Igor Stravinskij inte behärskade – denne man som av många betraktas som det tjugonde århundradets viktigaste kompositör. Han skrev baletter och kammarmusik, operor, koraler och orkestermusik.

Stravinskij föddes i en förort till St Petersburg i Ryssland och uppmuntrades knappast att följa i faderns, den berömde operasångarens, musikaliska fotspår. I likhet med flera andra kompositörer före honom fann han sig styrd med fast hand i riktning mot juridiken – enligt fadern en stabilare och tryggare väg till försörjning. Han gjorde föräldrarna till viljes men fortsatte att komponera närhelst han fick tid. Till slut tog kärleken till musiken hem segern och han övergav sina juridikstudier.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Organisationer larmar: Tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer

Ekonomi. Ökade kostnader för mat, el och räntor gör det svårt för familjer att få ihop vardagen och barnen... måndag 20/3 13:00

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10