Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Tidigare israeliska ambassadörsparet Osnat och Isaac Bachman håller i varsin ”pushke” (blå bössa). Bössorna påminner dem starkt om barndomen, då man varje vecka inför sabbaten stoppade mynt i bössan för att stödja KKL. Foto: KKL Sverige

Sionismens betydelse för staten Israels uppbyggnad

Trots sionismens diversifiering fanns det mycket som förenade de judar som emigrerade till Israel. Exempelvis var köpet av mark en gemensam nämnare som alla stod bakom, och Keren Kajemets blå bössa, den så kallade ”pushken”, fanns i så gott som alla judiska hem, skriver Max Federmann.

Kulturserie · Publicerad 00:00, 12 sep 2020

När Theodor Herzl hade gett ut boken Der Judenstaat 1896 och sedan genomfört den första sionistiska kongressen 1897, skrev han i sin dagbok: ”I Basel grundade jag den judiska staten ... Om jag skulle säga det högt skulle alla skratta.”

Visionären Herzl var så säker på sin ”profetiska” förutsägelse att han i sitt testamente skrev att man skulle flytta hans kvarlevor från Wien till den nya judiska staten, efter att den utropats – vilket också skedde 1949. Herzl avled 1904; han är i dag begravd på Herzlberget i Jerusalem.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fyra dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Infiltration mest effektivt mot religion

Ledare Mitt i högsommaren släpptes de nya resultaten från världens största undersökning av människors... lördag 19/9 00:00
E-tidning
Senaste magasinen

Ingenting kunde stoppa ungdomarnas lovsångsfest

Ung. “Vi vill ge dig ära, ära ...”, hördes på långa vägar från den välfyllda Torpladan, sensommaren...