Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

President George W Bush och tron som förvandlar liv

Bush ställde upp i presidentvalet med ”medkännande konservatism” som valplattform. Kristna hjälporganisationer skulle inte längre betraktas som något förlegat, utan som institutioner kapabla att ge det staten inte kunde ge människor i nöd: hopp i sina hjärtan för att orka resa sig i livet. Det skriver Ronie Berggren i sin första artikel om George W Bush och hans politiska arv.

Kulturserie · Publicerad 00:00, 15 jun 2021

George W Bush var USA:s president mellan 2001 och 2009. I sin biografi Decision points från 2010 berättar han att det aldrig hade varit möjligt om han inte blivit frälst och slutat dricka alkohol.

Bush föddes på den amerikanska östkusten 1946 som äldsta barn till George H W och Barbara Bush. När fadern två år senare gav sig in i oljeindustrin, flyttade familjen till Midland i Texas där Bush växte upp.

Hans första syskon, lillasystern Robin, dog i leukemi som treåring, vilket smärtade familjen djupt. Därefter föddes fyra andra syskon.

Efter barndomen återvände Bush till östkusten för att studera på Phillips Academy, Yale University och Harvard Business School. År 1977 var han tillbaka hemma i Texas och introducerades av vänner till bibliotekarien Laura Welch. Tycke uppstod, de gifte sig och fick snart två tvillingdöttrar.

Samtidigt hade Bushs far blivit vicepresident till Ronald Reagan. Bush var nu son till USA:s vicepresident men trivdes själv bäst i Texas, där han gav sig in i oljebranschen.

Men de ekonomiska tiderna var bistra och hans företag gick dåligt. ”Midland var sårat”, skriver Bush i en av sina böcker. Bush hade en vana att dricka och hade 1975 åkt fast för rattfylla. I den ekonomiska krisen blev flaskan den naturliga trösten, något som tärde på äktenskapet med Laura.

Men 1985 bjöd hans föräldrar upp honom till sitt sommarställe i Maine. Dit hade de även bjudit in den världskände predikanten Billy Graham. Graham tog en promenad med Bush och berättade att den kristna tron handlar om mer än bara hjälp till självhjälp – kristendomen handlar om Kristus, som kan ge kraft att förändra på riktigt. Bush fick också en bibel av Billy Graham.

Hemma i Texas frågade en vän om Bush ville följa med på bibelstudier. Det ville han. Det frö av tro som Billy Graham hade sått växte, och 1986 beslöt sig Bush för att helt sluta dricka. Han skriver i sin biografi: ”Jag tror att Gud hjälpte mig att öppna mina ögon, som höll på att stängas av spriten. Därför känner jag en särskild koppling till favorithymnen 'Amazing Grace': 'I once was lost, but now am found, was blind, but now I see'.”

Bushs liv fick en nystart.

År 1994 valdes han till guvernör i Texas. Där skulle han få ett ytterligare perspektiv på tron.

Den kristne predikanten David Wilkerson drev i Texas sitt behandlingshem Teen Challenge, för att hjälpa unga missbrukare. Men myndigheterna var kritiska till religiösa behandlingshem och ville stänga ner Teen Challenge för att lokalerna inte höll måttet. Många frälsta före detta missbrukare protesterade.

Bush fick nys om saken och stoppade stängningen med motiveringen att det var viktigare att ha ett behandlingshem som räddade människors liv än ett behandlingshem med perfekta tapeter.

År 1999 föddes tanken på att också kandidera till president. I konservativas ögon hade Bill Clinton smutsat ner ämbetet med sina otrohetsaffärer. När Bush lyssnade på en predikan i en metodistkyrka berättade predikanten att Moses hade ifrågasatt sin egen ledarförmåga. Predikanten sade sedan att USA behövde ledare med karaktär.

Bushs mamma, Barbara, viskade till sonen: ”Han talar till dig.”

Bush ställde upp i presidentvalet med ”medkännande konservatism” som valplattform. Kristna hjälporganisationer skulle inte längre betraktas som något förlegat, utan som institutioner kapabla att ge det staten inte kunde ge människor i nöd: hopp i sina hjärtan för att orka resa sig i livet.

I en valdebatt gjorde Bush detta personligt. Moderatorn frågade vem som var hans favoritfilosof. Bushs rivaler nämnde författningsfäderna. Men Bush svarade, ”Kristus”, och fortsatte: ”För han har förändrat mitt hjärta. Om du tar emot Kristus som din frälsare så kommer ditt hjärta att förändras och ditt liv att förändras.”

Några månader senare var George W Bush USA:s fyrtiotredje president.

Fotnot: Se Hotspots program med Ronie Berggren om medkännande konservatism här

Billy Graham tog en promenad med Bush och berättade att den kristna tron handlar om mer än bara hjälp till självhjälp. Kristen-domen handlar om Kristus, som kan ge kraft att förändra på riktigt.

George W Bush

• George Walker Bush föddes den 6 juli 1946 i New Haven i Connecticut.

• Han är den äldste son till före detta presidenten George H W Bush och Barbara Bush.

• Släkten Bush härstammar troligen delvis från Sverige. Forskare har funnit släktband mellan Bush och en Måns Andersson som utvandrade från Sverige till USA 1639.

• Han var USA:s president åren 2001–09, nummer 43 i ordningen.

• Han är gift med Laura (född Welch) och har två döttrar, Jenna och Barbara.

Källa: Wikipedia

Sverige ska införa fängelser för ungdomar

Brott. Regeringen går vidare med att inrätta ungdomsfängelser. Kriminalvården får nu i uppdrag att påbörja... fredag 29/9 19:00

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

Änglar – finns de verkligen?

Församlingen sjunger tillsammans: ”Glöm inte bort att änglarna finns, att de är här för att se hur... lördag 30/9 00:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10