Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Muslimska brödraskapet samarbetade med nazisterna

I en serie skriver Johan Westerholm om Muslimska brödraskapets framväxt, strategi för samhällspåverkan och hur de kristna socialdemokraterna har hjälpt dem att etablera sig i Sverige.

Det Muslimska brödraskapet kom att ingå ett nära ideologiskt och organisatoriskt samarbete med de tyska nazisterna under 1930-talet vilket resulterade i bland annat den muslimska SS-divisionen på Balkan, skriver Johan Westerholm i den första delen om Muslimska brödraskapet.

Kulturserie · Publicerad 00:00, 11 jul 2020

Det finns en avgrundsdjup skillnad mellan religionen islam och den politiska uttolkningen islamism. Islamismen är dock en stark politisk rörelse på frammarsch och som raderar många av de ekumeniska skillnaderna inom islam.

Fram tills slaget vid pyramiderna 1798, då Napoleon lyckades besegra en nästan dubbelt så stark mamluk-armé var den politiska makten intimt förenad med den religiösa. Men nederlaget för muslimerna innebar en vändpunkt och ett ifrågasättande.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fyra dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Carl Bildts envisa ideologiska slagsida gentemot Israel

Israelkommentar Låt oss börja med att konstatera ett helt uppenbart faktum: När Carl Bildt ser Israel ser han... torsdag 13/8 00:00

Frågan är om du använder det du har fått?

Inför söndag 1 Korinthierbrevet 12:4–11 Jag var tio år gammal när jag på läger bad om att få bli andedöpt.... torsdag 13/8 00:10
E-tidning
Senaste magasinen