Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Abraham Lincoln: Amerika en nation under Gud

Abraham Lincoln representerade det republikanska partiet, som klart och tydligt tog ställning mot slaveriet. I det berömda ”House Divided-talet” inför 1858 års val hade han hämtat temat från Markus 3:25 och fortsatte: ”Jag tror inte att detta regeringsskick kan bestå, om hälften är fria och hälften slavar”, skriver Kjell O Lejon.

Kulturserie · Publicerad 00:00, 2 jul 2020

Abraham Lincoln hyllas i USA. För moderna presidenter hör det till god ton att i linjetal citera eller hänvisa till honom. Uppfattningarna om hans tro varierar kraftigt: från att han är den djupast troende president som USA haft, till att han var en skeptiker som enbart brukade religion för politiska syften.

Lincoln föddes den 12 februari 1809 under mycket enkla förhållanden. Hemmet var en enrumstimmerstuga i Kentucky, och föräldrarna var baptister med sträng kalvinistisk predestinationstro. Familjen flyttade till Indiana 1816; två år senare dog modern, Nancy, 34 år gammal.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fyra dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Vikten av ordningar kring det profetiska

Ledare Med anledning av SVT:s Uppdrag gransknings serie om Knutby har en intensiv debatt förts om vilka... torsdag 6/8 00:00

Vilka fallna mantlar ligger i dag på vår egen kontinent?

Ledarkrönika En berättelse från det Gamla testamentet har levt länge i mitt hjärta. En historia om två män – en... torsdag 6/8 00:00
E-tidning
Senaste magasinen