Av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd.
Johannesevangeliet 1:16

Världen idag

Vladimir Putin spelar på idén om det hotade Ryssland

I den ryska mentaliteten finns det ständiga behovet av att manifestera makt, där överdådiga parader är ett viktigt instrument. Putin visar det genom att tala med människor från ena änden av ett sex meter långt bord. En västerlänning kan tycka att de ryska ledarna skämmer ut sig – för ett ryskt öga visar det på makt, skriver Christian Braw.

Kultur · Publicerad 12:00, 3 jun 2022

De nationella myterna är en ingång i nationers och kollektivs mentalitet. USA har sin myt om pilgrimsfäderna och Vilda västern. Arbetarrörelsen har sin myt om den fackliga kampens första drabbningar. Frankrike har sin myt om den stora revolutionen. Boerfolket har sin myt om ”Der grosse Treck”.

Också Ryssland har sin myt, och den är en nyckel till att förstå denne orolige granne i öster. Rysslands myt är den om det ständigt hotade Ryssland.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Enkla bedjare – inte bara teologer – kan tolka Bibeln

Ledare I den ständigt pågående, och nödvändiga, debatten om vad som är sann och sund kristen livsstil... tisdag 6/12 00:10

Jesuscentrerad predikan av ny ärkebiskop

Ledare Inom den svenska kristenheten ställer nog många frågan ifall det gick att skönja en ny ton i... tisdag 6/12 00:00