Den rättfärdiges frukt är ett livets träd, den som vinner själar är vis.
Ordspråksboken 11:30

Världen idag

Varningssignal när oumbärlig tidskrift går i graven

Det sista numret av tidskriften Respons har givits ut. Johan Sundeen ser det som ännu ett tecken på en växande fattigdom inom svenskt universitetsväsende och att ett viktigt band mellan akademins värld och den bildningstörstande allmänheten kapas.

Kultur · Publicerad 00:00, 4 dec 2022

Den fick aldrig bli tonåring, Kulturjournalisten Kay Glans stora tidskriftprojekt: recensionsmagasinet Respons. Häromdagen landade det sista numret – med ett omslag som bär dödsrunas prägel – i brevlådan. Levnadsåren skrevs till 2012–2022. Efter sig lämnar publikationen ett stort tomrum.

Respons etablerades som en reaktion på att många kultursidor hade slutat intressera sig för facklitteratur (Världen idag utgör ett undantag). Inom loppet av ett tiotal år drabbades svensk press av en regression som innebar att böcker inom ämnesfälten humaniora och samhällsvetenskap, inte sällan utgivna av mindre förlag, berövades sina viktigaste exponeringsytor.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Stoppa alla svenska skattepengar som göder det palestinska hatet

Gästledare Itamar Marcus, grundaren av organisationen Palestinian Media Watch, som granskar det som sägs i... tisdag 21/3 00:10

Ta emot Guds vapenrustning

Bönekrönika Gud är alltid och alltigenom god. Djävulen är alltid och alltigenom ond. Jesus kom för att vi... tisdag 21/3 00:00