Kultur

Stark debutskiva när svensk lovsång går på export

Stockholm Worship spelade in sitt album ”The other side” på Cirkus i Stockholm förra våren. Foto: Stockholm Worship
Stockholm Worship spelade in sitt album ”The other side” på Cirkus i Stockholm förra våren. Foto: Stockholm Worship
Publicerad Uppdaterad

Musik

The other side
Stockholm Worship
(Capitol CMG)

Kyrkor och rörelser som Hillsong, Bethel, Elevation och Jesus Culture har sedan länge mutat in toppskiktet av lovsångsgenren som sitt, genom otaliga släpp av starka lovsånger.

Men streamingen har öppnat dörrarna för ännu fler att nå ut med de sånger som sjungs i just deras egna kyrkor, och i dag är lovsångsgenren som en aldrig sinande vårbäck som forsar fram med nya släpp, vecka efter vecka, från alla världens håll.

Strömmen åt andra hållet – från Sverige och ut i världen – är betydligt glesare, snudd på obefintligt. Men kanske kan det nu bli ändring på det.

Stockholm Worship är nämligen ett resultat av att svenska Hillsong fått skivkontrakt med ett av de absolut största skivbolagen i USA, vilket gör att kyrkan kan ta sina sånger, som de skrivit och sjungit i Sverige, på export ut i världen. Hur bra är inte det?

Det första smakprovet ”Radical love (The Joy song)” har redan gått varm i mina högtalare en tid och fastnar onekligen genom sitt unika avtryck och uttryck. Uppföljaren ”Sing hallelujah (The Victory song)” tog på något sätt vid och fortsatte leverera en stor lovsång på samma sätt, med deras eget uttryck. Även det en sång som blivit en ny favorit.

Albumet The other side – en titel som ska syfta både till att visa en ny sida av Hillsong och det faktum att Stockholm för många verkligen är ”andra sidan” av jorden – släpptes i fredags och bjuder på ytterligare tolv sånger.

Och det här är allt annat än ett svagt album. Det är tveklöst genomarbetat och proffsigt, och det märks tydligt att Stockholm Worship brinner för lovsång. Inte minst ger liveinspelningen också en extra dimension.

Problemet är kanske snarare att några av låtarna – så som de två första smakproven från skivan – på något sätt befinner sig på en egen nivå, som inte alla de andra låtarna kan ta sig till – om än det kanske hade varit mycket att kräva.

”Now to God” – skriven tillsammans med den i lovsångssammanhang minst sagt kända låtskrivaren Reuben Morgan – blir även den snabbt en ny favorit. ”Unrivaled” och ”Faithful to forgive” är även de alldeles utmärkta lovsånger medan pianoballadslovsången ”My everything” är smäktande vacker.

Stort plus även för att de tagit med den kraftfulla lovsången ”Då brister själen ut”, som består enbart av ett par rader från psalmklassikern ”O store Gud”, på detta i övrigt helt engelskspråkiga album.

Tyvärr försvinner några låtar lite bland de övriga, vilket inte blir lättare av att den stora lejonparten av låtar är i den lugnare skolan; tempot är egentligen bara lite högre i öppnande ”Radical love” och avslutande ”Original”.

Det gör att de som bara ger skivan en snabb lyssning eller två, riskerar att skynda vidare in i lovsångens eviga vårflod.

Men de som djupdyker, ger skivan tid och dyker ner i budskap och text, kommer tveklöst ha mycket att hämta från denna skiva. Nya lager finns att upptäcka för varje lyssning.

Överlag är det inget snack om att The other side är ett mycket spännande och starkt album i lovsångsfloden – och jag har en känsla av att det här bara är början för Stockholm Worship.

Powered by Labrador CMS