Saliga är de som vandrar i fullkomlighet, som lever efter Herrens undervisning.
Psaltaren 119:1

Världen idag

S är uselt i opposition – kan Magdalena Andersson ändra på det?

Regeringskonstellationen som nu tar över kan visa sig bli en svår prövning för Socialdemokraterna. Det skriver Widar Andersson, känd S-profil och ledarskribent, som påpekar att det faktiskt finns samsyn mellan S och SD i flera tunga frågor.

Kultur · Publicerad 05:00, 21 okt 2022

Socialdemokraterna är ett uselt oppositionsparti. Vilket är ett handikapp som partiet bär utan några mer högljudda klagosånger. Sedan 1932 då partiet mer på allvar tog greppet om regeringsinnehavet så har hittills endast 17 år tillbringats i opposition: 1976–1982, 1991–1994 och 2006–2014. Möjligheterna att öva på oppositionstillvaron har kort sagt varit mycket begränsade. Nu inleds ännu en sejour på avbytarbänken.

Regeringskonstellationen som nu tar över kan mycket möjligt visa sig bli en svår prövning för S. En snabb återblick på de tidigare oppositionsperioderna visar att utmaningarna gradvis har blivit allt tuffare. Valförlusten 1976 kom efter demokratiskt pinsamma 44 obrutna år med samma parti vid makten. Det var helt enkelt dags för skifte. Regeringspartierna C, M och L var av naturliga skäl dåligt förberedda på att regera. De borgerliga partierna var också mycket ovana vid att samarbeta med varandra. De bråkade hellre inom borgerligheten än med Socialdemokraterna. Nåväl, de lyckades vinna även valet 1979 men på slutet var det bara Liberalerna (Folkpartiet som de hette då) kvar i regeringen.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Sanningen om universums orsak och moralens källa finns i Bibeln

Ledare Vad är sanning? Finns det en objektiv sanning, eller är sanningen flytande och temporär? Eftersom... lördag 26/11 00:10